Kako odabrati i koristiti kreme za sunčanje

Kreme za sunčanje su važne za zaštitu kože, ali ni jedna od njih ne štiti u potpunosti od štetnih efekata izlaganja ultravioletnom zračenju.

Duži boravak na suncu bez zaštite nije preporučljiv, a ultravioletno zračenje može da izazove niz opasnih posljedica – od opekotina i ubrzanog starenja kože do smanjenja odbrambene sposobnosti organizma i povećanog rizika od maligniteta kože.

Kad je u pitanju izbor krema za sunčanje, treba voditi računa da zaštitni faktor (SPF) bude najmanje 30, a visina tog faktora nije baš najbolji pokazatelj karakteristika kreme i da zato može da dovede u zabludu da proizvod kompletno štiti od sunca.

Krema sa oznakom 30 štiti dvostruko bolje nego SPF 15 samo kad su u pitanju opekotine od sunca. Ova linearna veza, međutim, ne postoji kada se poredi apsorpcija UV zraka. Proizvod sa SPF 15 apsorbuje 93 odsto, sa SPF 30 do 97 odsto, a proizvodi sa SPF većim od 50 ne povećavaju bitno ovaj efekat.

Upravo zbog toga, Evropska unija je donijela preporuke o uvođenju jasnijeg načina obilježavanja u smislu stepena zaštite na koji se odnosi. Novi način obilježavanja je još u statusu preporuka, čak i u zemljama EU.

U Americi su uvedena nova pravila u deklarisanju ovih proizvoda i mnoge uobičajene oznake više nisu dozvoljene. Istovremeno je uvedena obaveza specifičnog testiranja za svaki proizvod, vezano za izjave koje se odnose na zaštitu od sunca.

Nova regulativa je stupila na snagu decembra 2012. i uvela je i dodatna ograničenja u smislu, na primjer, limitiranja maksimalne zaštitne vrijednosti na 50+.

Uveden je i termin ”široki spektar” (broad spectrum), a propisano je da on može da se koristi samo za proizvode koji imaju dokaz da štite od svih vrsta oštećenja kože suncem (UVA i UVB zaštita).

Nasuprot ovome, proizvodi koji štite samo od opekotina od sunca, moraju imati specifična upozorenja: ”Karcinom kože/starenje kože: Ovi proizvodi dokazano štite samo od opekotina od sunca, a ne i od karcinoma kože i prevremenog starenja kože. Izlaganje kože suncu povećava rizik od raka kože i prevremenog starenja kože.”

Ograničenja su uvedena i kod oznaka ”vodootporne” (water resistance), tako da na pakovanju može da bude navedeno ili 40 minuta ili 80 minuta.

Kada birate kremu, preporuka je da se odlučite za onu koja, pored odgovarajućeg SPF faktora, ima oznaku da štiti i od UVA zračenja. Ona je dodala da je veoma važan i savjet da se zaštitna krema koristi u dovoljnim količinama. Prema podacima stručnjaka, potrošači u prosjeku koriste dvostruko manju količinu kreme, čime umanjuju zaštitu čak i za više od pola.

Za zaštitu cijelog tijela odrasle osobe prosječne visine potrebno je utrošiti oko 35 grama kreme ili oko šest kafenih kašičica, pa je pakovanje od 200 grama dovoljno za samo pet-šest mazanja, a kremu treba ponovo nanijeti poslije svakog kupanja, plivanja ili brisanja peškirom, s tim što se ponovljenom primjenom ne može produžiti preporučeni boravak na suncu.

Za zaštitu je najvažnije da se između 10 i 16 sati što manje boravi na suncu i da se, uz laganu odjeću koja prekriva veći dio tijela, koriste šeširi i naočare za sunce. Posebno treba voditi računa da se bebe i mala djeca ne izlažu direktno sunčevim zracima.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

VISOKOIN.COM

Zašto smo svi postali tako zaboravni

VISOKOIN.COM

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

VISOKOIN.COM

Tri pravila za svakodnevnu njegu

VISOKOIN.COM

Kuhinja ima najviše bakterija, evo kako temeljito očistiti ključne stvari

VISOKOIN.COM

Pušači u kasnijim godinama krhkiji od vršnjaka

VISOKOIN.COM