Kakvo nas vrijeme čeka za produženi vikend: Objavljena detaljna prognoza

Za vikend, odnosno u subotu, 29. aprila, doći će do novog naoblačenja na prostoru Bosne i Hercegovine. Veće naoblačenje može se očekivati u Hercegovini, kao i manja količina padavina.

Nestabilno vrijeme se očekuje i u nedjelju, 30. aprila, s tim da se nešto više padavina očekuje u Bosni. Tokom 1. i 2. maja neće doći do veće promjene vremena i tokom prvomajskih praznika bit će nestabilno vrijeme, kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

“Očekuje se više oblaka u subotu, s nešto manjom količinom padavina, prije svega u Hercegovini, a u nedjelju, ponedjeljak, utorak i u nastavku sljedeće sedmice bit će nestabilno vrijeme sa dosta oblaka, sa kišom”, kazao je Zulum.

Dodao je da današnji modeli prognoze pokazuju da se u Hercegovini ipak može očekivati veća vjerovatnoća padavina i za 1. maj, a naročito 2. maj.

“Nestabilno vrijeme produžit će se i tokom naredne sedmice, pogotovo u srijedu, kada u Hercegovini možemo očekivati nešto veće količine padavina. U srijedu veće količine padavine možemo očekivati i u Bosni. Prema sadašnjim pokazateljima količina padavina bi mogla da bude od 15 do 20 litara po metru kvadratnom”, kazao je Zulum.

Što se tiče temperatura one će biti nešto malo veće u odnosu na prethodne dane.

“Veće temperature možemo očekivati u jutarnjim satima, gdje minimalne temperature koje možemo očekivati u Bosni će iznositi od 5 do 10 stepeni Celzijusa”, kazao je Zulum.