Kamera vraćena vlasnici nakon pet godina na morskom dnu

Američka turistkinja Lindsay Crumbley Scallan izgubila je svoju kameru tokom noćnog ronjenja na Havajima 2007. godine. Pet godina kasnije i osam hiljada kilometara dalje, pronašli su je uposlenici China Airlinesa i vratili je vlasnici. Kamera je ostala neoštećena.

Scallan je kameru izgubila tokom noćnog ronjenja na Mauiu. Narednog dana se vratila da je potraži, ali je nije našla i vremenom je potpuno zaboravila na nju.

“Bila sam veoma razočarana, jer su sve slike sa mog odmora ostale na kartici. Ne mogu vjerovati da se moja kamera pet godina povlačila po dnu okeana”, izjavila je Scallan za Hawaii News Now.

Kameru je voda izbacila na plažu u Taitungu, istočnoj obali Tajvana, a pronašli su je uposlenici China Airlinesa, Douglas Cheng i Tim Chuang. Bila je prekrivena priljepcima i drugim morskim organizmima, ali, na iznenađenje pronalazača, kamera, baterije i memorijska kartica su i dalje radili.

Narednih nekoliko sati su proveli u proučavanju slika te su uspjeli pronaći ime katamarana, “Teralani 3”, registrovanog na Mauiju. Nakon toga su napravili stranicu na Facebooku, “China Airlines is looking for you”, sa nekoliko Scallaninih fotografija sa kartice, a kontaktirali su i Hawaii News Now, kako bi im pomogli u potrazi za vlasnicom. Pronašli su je nakon dva dana, kada ju je prepoznao jedan od prijatelja.

“Nisam mogla vjerovati da se radi o mojoj kameri, a tu su bile i sve moje stare fotografije. Bilo je nevjerovatno. Nisam mogla povjerovati da ju je voda mogla odnijeti tako daleko, a da je sve i dalje u funkciji”, rekla je Scallan.

“Planiramo je pozvati da dođe po kameru, ali je tek počela raditi na novom poslu, pa nismo sigurni da li ćemo moći uskladiti vrijeme”, izjavio je predstavnik China Airlinesa.

(VisokoIN/Klix)