12. Augusta 2022.

Kanada vraća popravljenu turbinu Sjevernog toka, Ukrajina razočarana

Ukrajinska ministarstva energetike i spoljnih poslova izrazila su danas “duboku razočaranost” odlukom Kanade da Njemačkoj vrati popravljenu turbinu za gasovod “Sjeverni tok”.

Ministarstvo energetike pozivalo je kanadsku administraciju da povuče odluku i da povratak turbine znači “navođenje sankcija protiv Moskve u skladu sa željama Rusije”, prenosi Radio slobodna Evropa.

Nešto ranije je kanadska administracija saopštila da će dozvoliti isporuku opreme u Njemačku koja je od ključne važnosti za rad gasovoda “Sjeverni tok” iz Rusije ka Evropi.

Rusija je prošlog mjeseca navela da je problem vraćanja turbine, koju njemački Simens servisira u Kanadi, razlog za smanjen protok gasa na 40 posto kapaciteta do Njemačke.

Pošto je “Gazprom” naveo da je smanjen protoka gasa, kompanija Simens je saopštila da nije u mogućnosti da vrati turbinu koja napaja kompresorsku stanicu gasovoda bez informacija o tome do kada.

Kremlj je u petak saopštio da će povećati isporuke gasa Evropi ako se turbina vrati. Simens je danas rekao da radi na tome da turbina stigne do gasovoda “Sjeverni tok” što je pre moguće.

Portparol njemačke vlade rekao je da Berlin pozdravlja “odluku kanadskih prijatelja i saveznika”.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melanie Joly saopštila je u subotu da Kanada podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da neće popustiti u pritiscima ruskog režima.