Karadžić zatražio da mu odobre privilegovane razgovore s advokatom Peterom Robinsonom

Radovan Karadžić zatražio je od rukovodstva Pritvorske jedinice Haškog tribunala da mu odobre privilegovane razgovore putem mobilnog telefona s advokatom Peterom Robinsonom.

Karadžić je zatražio da mu se dozvoli da obavlja razgovore s braniocem pozivom na mobilni telefon koji neće nadgledati radnici Pritvorske jedinice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), iako je, prema pravilima Pritvorske jedinice, radi bezbjednosnih razloga ovakve privilegovane razgovore jedino moguće ostvariti fiksnim telefonom.

Bivši predsjednik Republike Srpske pojasnio je da, s obzirom da njegov branilac Robinson nema fiksni telefon u Holandiji, on nije u mogućnosti da ostvari komunikaciju koju ne nadgledaju pripadnici Pritvorske jedinice.

– Pravilo da su privilegovani razgovori nemogući na mobilne telefone besmisleno je u doba moderne komunikacije. (…) Postojeće pravilo služi samo da osigura da radnici Pritvorske jedinice nadgledaju moje razgovore. To je za mene mnogo teže kršenje odnosa klijent – advokat nego mogućnost da će neki haker prisluškivati moj razgovor preko mobilnog telefona, naveo je Karadžić u zahtjevu.

Karadžić je najavio da će se žaliti predsjedniku MKSJ-a u slučaju da Pritvorska jedinica odbije njegov zahtjev, prenosi BIRN – Justice Report.

Haško tužilaštvo tereti Karadžića za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene između 1992. i 1995. godine. Trenutno je u toku izvođenje dokaza u odnosu na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Naredno ročište zakazano je za petak, 13. januara.

(VisokoIN)