12. Augusta 2022.

Karlos Santana slavi 75. rođendan

Karlos Santana se smatra pionirom latino roka. Karijera legendarnog gitariste počela je na Vudstoku – i traje više od 60 godina. Izuzetni muzičar danas slavi 75. rođendan.
Albumom “Supernatural” gitarista, pjevač i vođa benda vratio se 1999. godine u 52. godini na velika vrata. Sa osam Gremi nagrada, bio je to ne samo jedan od najuspješnijih albuma Karlosa Santane, već i jedan od najprodavanijih muzičkih albuma širom svijeta. Ipak, to je samo jedan od vrhunaca njegove duge i bogate muzičke karijere. Ove srijede Santana slavi 75. rođendan.

Pionir latino roka

Karlos je rođen 20. jula 1947, kao sin marijači muzičara u Autlan de Navaru u Meksiku. Prvi instrument muzičara, koji je kasnije postao poznat po svojim bluz solažama i rifovima na električnoj gitari, bila je violina, koju je dobio sa pet godina. Gitaru je naučio da svira kasnije, sa osam godina. Kao dijete, Santana, koji je kasnije uzeo američko državljanstvo, slušao je muziku američkog rokera Ričija Valensa.

Valens kombinuje svoje meksičke korijene sa rok ritmom – na primjer u hitu “La Bamba” iz 1958. godine. U to vrijeme, Santana nije ni slutio da će jednog dana i on igrati pionirsku ulogu u latino roku. Njegovi drugi idoli su B.B. King, Ti-Boun Voker, Rej Čarls i na kraju Džon Li Huker, čiji se uticaj ne može prenebregnuti i u zvucima Santanine gitare.

Santanina porodica seli se u San Francisko, gdje Karlos završava srednju školu. S obzirom da nije mogao da studira, zapošljava se kao perač sudova, zarađuje mali džeparac kao ulični muzičar i koristi svaku priliku da svira u bendovima.

San Francisko iz 1960-ih – vrijeme puno političkih i društvenih pokreta – imalo je veliki uticaj na Santanu, kako u smislu njegovog muzičkog razvoja, tako i njegovih političkih uvjerenja. „Mahatma Gandi, Malkolm Iks, Martin Luter King, Če Gevara, Majka Tereza – oni su bili vođe revolucije buđenja svijesti”, rekao je Santana o tom vremenu. „Bitlsi, Dorsi, Džimi Hendriks – oni su bili revolucija. Njihova muzika je bila kao Dalijeva djela: puna boja i revolucionarnih pristupa.”

Ključni trenutak Santanine muzičke karijere

Santanin proboj dogodio se 1966. U Fillmor Vestu, popularnoj rok sali u San Francisku, spontano je pozvan na binu da zamjeni pijanog kolegu muzičara. Njegov nastup natjerao je i publiku i producenta da dobro otvore uši . Ubrzo nakon toga, Santana je osnovao “Santana Blues Band”, kasnije poznat kao “Santana”. Potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Columbia Records i počinje da oduševljava svijet svojim specifičnim zvukom i dugim solom na gitari.

U avgustu 1969. Santana je sa svojim bendom nastupio na legendarnom Vudstoku i objavio album “Evil Ways”, koji je dospio na 4. mjesto američkih top lista. Uslijedilo je još nastupa i albuma u narednih nekoliko godina, uključujući hitove poput „Oye Como Va” i „Black Magic Woman”.

Izlet u duhovnost

Ali ni krize ne izostaju. Bend se suočava sa mnogim sukobima: muzičkim nesuglasicama, zloupotrebom droga i finansijskim problemima. Godine 1973. Santana otkriva meditaciju. Duhovni svijet mu se dopada i on uzima ime “Devadip”, što znači nešto kao “svjetiljka, svjetlost i oko Božije”.

Istovremeno, promijenio se i njegov muzički stil – kao džez fuzija sa uticajima istočnoindijske muzike. Kritičari hvale promjenu, ali prodaja opada. Godine 1982, nakon svađe sa svojim guruom, Santana okreće leđa duhovnosti i ponovo se fokusira na komercijalni uspjeh. Nastavlja sa turnejama, ali veliki uspjeh dolazi tek krajem 1990-ih.

Godine 1999. Santana je producirao cha-cha rok hit “Smooth” sa rok bendom “Matchbox Twenty” okupljenim oko pjevača Roba Tomasa. Kao i u ranijim Santaninim pjesmama, pjesma ostavlja dosta prostora za tugaljive gitarske solo dionice i kombinuje latinoameričke instrumente sa rokom. Pored “Smooth”, na Santaninom albumu “Supernatural” pojavljuje se hit “Maria Maria” , koji je širom svijeta prodat u skoro 27 miliona primjeraka. Santana je osvojio osam Gremija, uključujući i Gremi za „Album godine”.

Svjetski muzičar, svjetski aktivista

Santana nije samo univerzalni umjetnik, već i globalni aktivista. Rok muzičar i njegova porodica su 1998. godine osnovali “Milagro fondaciju”, koja podržava djecu koja su u nepovoljnom položaju u oblasti umjetnosti, obrazovanja i zdravlja.

U svojim memoarima iz 2004. godine pod nazivom „Univerzalni ton: iznošenje moje priče na svjetlo dana” Santana opisuje svoje lično životno putovanje i svoje uvjerenje da svako ljudsko biće u sebi ima beskonačan potencijal. „Ljubav je svjetlost koju svako od nas nosi u sebi”, piše on, dozvoljavajući da ponovo zablista njegova duhovna strana.

Santana je oženjen bubnjarkom Sindi Blekmen. Iz dugogodišnjeg braka sa Deborom King muzičar ima troje odrasle djece. Karlos Santana još ne želi da se povuče i redovno nastupa uživo. Nedavno su njegovi fanovi bili zabrinuti za zdravlje gitariste, kada je početkom kolabirao na sceni tokom nastupa u Detroitu. No, nije bilo u pitanju ništa ozbiljno: uprkos velikoj vrućini, nije pio dovoljno tečnosti.

DW