Kina obustavlja projekte na ugalj, upitne telmoelektrane i u BiH

Sudbina termoelektrana na ugalj koje se i dalje planiraju u zemljama Zapadnog Balkana je vrlo neizvjesna nakon jučerašnje najave kineskog predsjednika Xi Jinping-a.
On je tokom svog obraćanja na generalnoj sjednici Ujedinjenih nacija (UN) izjavio da Kina neće više graditi nove energetske projekte na ugalj, a u cilju rješavanja negativnih uticaja klimatskih promjena. U zavisnosti od toga kako će se realizovati ova najava, ovaj potez bi svakako mogao značajno da utiče na započete projekte na ugalj i u BiH, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu poručuje da Kina može staviti na snagu svoju obavezu sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tako što će odmah objaviti obustavu svih planiranih projekata na ugalj na Zapadnom Balkanu.

“To se posebno odnosi na aktuelni projekat za izgradnju termoelektrane “Ugljevik 3”, za koji se u ovom momentu pribavlja dokumentacija a u saradnji sa kineskim partnerima”, kazala je ona.

“Iako pozdravljamo odluku Kine da podvuče crtu u pijesku i da se obaveže da okonča svoju podršku novim projektima na ugalj u inostranstvu, to treba potkrijepiti konkretnim mjerama. Kina bi trebala početi tako što će okončati svoje učešće u projektu termoelektrane na ugalj `Tuzla 7`“, rekao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

Kao posljedica navedene izjave, organizacije u alijansi Evropa bez uglja zahtjevaju obustavljanje planiranih termoelektrana u zemljama Zapadnog Balkana, jer sve imaju kineske finansije i/ili izvođače radova.

Evropski projekti na ugalj se značajno smanjuju u posljednjih godinu dana, a od 2015. godine i klimatskih pregovora u Parizu, broj planiranih termoelektrana je opao za čak 76 odsto, navodi se u saopštenju.

“Kinesko obećanje da će prekinuti podršku projektima na ugalj u inostranstvu naglašava činjenicu da ugalj nema budućnost u Evropi i na globalnom nivou. Očekujemo da će Kina sada dodati detalje svom obećanju koje uključuje prestanak svih oblika podrške uglju, uključujući planirane projekte i one koji su već u izgradnji”, izjavila je Wawa Wang, programska direktorica “Just Finance International” koja prati projekte uglja Inicijative “Pojas i put” u Evropi.

Obaveza Kine da okonča podršku novih projekata na ugalj u inostranstvu ključni je udarac za energiju iz uglja u Evropi, a stiže i uoči samita UN o klimatskim promjenama – COP26 koji će se u novembru održati u Glasgow-u.

Podsjećamo, portal CAPITAL otkrio je ranije da su kompanije „China Electric“ i „Sunningwell International LTD“ potpisali ugovor o izgradnji termoelektrane „Ugljevik 3“.

China National Electric Engineering (CNEEC) objavila je da su 18. juna kineska kompanija „China Electric“ i poljsko-kineska „Sunningwell International LTD“ održali video konferenciju i službeno potpisali EPC ugovor, odnosno ugovor o energetskom učinku za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ u BiH, jačine 2x350MW i kapaciteta 4,2 miliona tona uglja.

Premijer Radovan Višković je to i potvrdio u današnjm intervjuu medijima rekavši da se “pojavljuje poljski investitor koji bi trebao da nastavi investiciju vezano za blok termoelektrane `Ugljevik 3`”, prenijela je Srpskainfo.