Ko će zamijeniti Čengića u Skupštini KS i Domu naroda FBiH

Na jučerašnjim prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić je odnio pobjedu.

“Mi smo osvojili oko 65 posto podrške, što je najveći procenat ikada u općini Stari Grad, to je nekih 6000 glasova, što je na malu izlaznost više glasova nego prvi mandat Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika”, kazao je Čengić.

“Starom Gradu ćemo služiti, građani će to prepoznati i dati nam povjerenje u nastavku”, dodao je Čengić i ponovio da planiraju izaći na naredne redovne izbore.

Novinari su pitali Čengića ko će ga zamijeniti na dosadašnjim funkcijama, u Skupštini KS i Domu naroda PFBiH.

“O tome će odlučivati osobe koje su na listi, Vedrana Vikić i Ademir Spahić i stranački organi. Kada je u pitanju Dom naroda, tamo će Vildana Bešlija zauzeti moje mjesto. Ja nastavljam narednih dana obavljati te dvije dužnosti, kako bi izglasali i rebalans budžeta u utorak na Domu naroda PFBiH, ali i imenovali novu Vladu KS tih narednih 20 dana”, kazao je novinarima Čengić.

Čengić je sinoć najavio da će danas održati sastanak sa predsjedavajućim i v.d. načelnicom da dogovore red koraka, a dužnost će preuzeti tek za 20-tak dana.

Potrebno je 15 dana da se potvrde rezultati izbora, nakon toga CIK BiH ima dva dana roka žalbe, nakon čega će dodijeliti mandat.

“Mi ćemo u prvih 100 dana realizovati rebalans budžeta, budžet, strategija razvoja OSG, sistematizacija radnih mjesta, organizacija organa uprave kako bi mogli krenuti u pripremu velikih projekata poput fudbalskog terena, sportsko rekreacijske zone, podzemne garaže na Trgu Austrije i slično”, rekao je Čengić.