Ko je Alem Hodović kojeg su službenici MUP-a KS uhapsili: Poznat kao suprug sarajevske influenserke, “gore” im društvene mreže od života na visokoj nozi…

Jutros su službenici MUP-a KS uhapsili dvije osobe, te izvršili pretres prostorije jedne kompanije.
Uhapšeni su bivši uposlenik FUP-a Dženis Kadrić, te biznismen i influenser Alem Hodović.

Pretres je izvršen pravne osobe-preduzeća E.S. TECH d.o.o Sarajevo.

Alem Hodović u medijima poznat uglavnom po pisanjima o pranju novca i fiktivnih firmi

Alem Hodović godinama se u medijima vezuje za pranje novca i fiktivne firme. Hodović je rođen 1983. godine u Priboju (Srbija). Nekada ga se moglo pronaći na svim društvenim mrežama, no danas skoro pa nikako. Njegova “biografija” popunjena je mahom medijskim napisima vezanim za “fiktivne firme i pranje novca”.

U javnosti poznat i kao suprug influenserice

Hodović je u Sarajevu postao “biznismen”, a u javnosti je bio poznat i kao suprug sarajevske influenserice.

Na društvenim mrežama su oboje objavljivali fotografije luksuznog života, putovanja, skupe odjeće, jahti…

Više puta su objavljivali fotografije iz Dubaija, gdje su, navodno, vrijeme provodili upravo sa Gačaninom.

“Pročulo” se za njega 2015. godine

Prvi put u žižu javnosti dospio je 2015. godine.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u julu 2015. godine započeli su kontrolu u privatnoj firmi Regus d.o.o. Sarajevo, koja je bila prijavljena na adresi Alipašina bb.

U knjigovodstvenom uredu S-Konto, koji je pružao usluge firmi Regus, uputili su inspektore na osobu po imenu Alem. Tako se, barem, predstavio čovjek koji je u ime vlasnika, izvjesnog Cem Varana preuzeo svu dokumentaciju koja je pripadala Regusu. Kasnije će se ispostaviti da je Alem, zapravo, Alem Hodović. Nakon što su poreznici 6. jula 2015. godine stupili u kontakt s njim, on ih je uputio na izvjesnog Amira P., kojem je, navodno, prodao kompaniju Regus, pisao je Žurnal.

“Amir nema firmu ni sjedište. On nema osam razreda osnovne škole i sve što ima vezano za njega i neku njegovu firmu je fiktivno”, kazala je tada službenicima UIO osoba koja se javila na broj telefona koji je u službenim dokumentima naveden kao broj vlasika Regusa – Amira P.

No, dokumentacija Regusa je dala pravi trag. Godinama je ta fiktivna kompanija poslovala sa pravnim licima IN Media d.o.o. Sarajevo i “Office and media service” d.o.o. Sarajevo. Najveći dio prometa Regus je osvario je “kupcem” – IN Media d.o.o. Sarajevo u iznosu od 2,79 miliona maraka, a “dobavljač” mu je bila firma PSM d.o.o. za trgovine i uslugu Ilidža.

“Kod PSM-a je utvđeno da nije evidentiran nikakav promet i nisu imali nikakvog registrovanog i prijavljenog prometa”, zaključili su poreznici UIO.

U dokumentaciji firme PSM, koja je formalno Regusu isporučila 2,9 miliona maraka “usluga”, postojala je samo jedna faktura u iznosu od 11.700 KM.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH u aprilu 2016. godine dostavila je Tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv G. M. i Alema Hodovića, potvrdili su za tada iz Tužilaštva.

 

“Državna agencija za istrage i zaštitu BiH dostavila je Tužilaštvu KS izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv navedenih osoba 19.04.2016. godine. Formiran je predmet koji je ustupljen na nadležno postupanje Tužilaštvu BiH 26.03.2018.godine”, naveli su tada iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Najveći dio posla u okviru ove kriminalne grupe obavljao je “biznismen” Alem Hodović koji je, prema dokumentaciji koju je Žurnal ranije objavljivao, dovođen u vezu sa Mirzom Gačaninom, članom narko kartela “Tito i Dino”.

Saopćenje Tužilaštva BiH

Iz Tužilaštva BiH su se oglasili saopćenjem o današnjoj akciji.

“Policijski službenici MUP-a KS, postupajući pod nadzorom tužitelja iz Sky tima Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Sarajeva proveli su aktivnosti lišenja slobode dvojice osumnjičenih, kao i pretrese prostorija jedne pravne osobe-preduzeća. Slobode su lišeni osumnjičeni Dženis Kadrić rođen 1989. godine u Sarajevu, nekadašnji uposlenik Federalne uprave policije, kao i Alem Hodović rođen 1983. godine u Priboju, a vrše se pretresi pravne osobe-preduzeća E.S. TECH d.o.o Sarajevo”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva “Consigliere” sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom zbog organizovanog kriminala, povezanog sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog krivičnim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine.

“Osumnjičeni će nakon provedenih aktivnosti, biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u istrazi”, zaključili su su iz Tužilaštva.