Ko je Hajrija Maksić, nova v.d. direktora KCUS-a

Novoimenovana vršiteljica dužnosti direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Hajrija Maksić danas je na toj poziciji, odlukom Upravnog odbora, zamijenila dr. Alena Pilava na period od tri mjeseca. Maksić je specijalista pedijatar, subspecijalista neonatolog, s dugogodišnjim radom u struci i brojnim objaljevnim stručnim radovima i učešćem na simpozijumima i kongresima.

Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje stekla je u glavnom gradu Sarajevu, a diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine.

Radnu karijeru započinje kao ljekar opće prakse u Domu zdravlja Isak Samokovlija u Goraždu, a u periodu od 1993. do 1997. je na specijalizaciji na Pedijatrijskoj klinici Sarajevo.

2000. godine je izabrana za asistenta iz predmeta Pedijatrija, a 2007. je napredovala u zvanje viši asistent. 2003. je odslušala postdiplomski studij, a magistarsku titulu odbranila 2006. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u oblasti neonatologije.

Od 1997. godine uposlenica je Pedijatrijske klinike, kao specijalista pedijatar na odjelu Neonatologija i intenzivna njega, a 2009. godine je imenovana za šefa odjela Neonatologija. Iste godine stekla je i subspecijalizaciju iz oblasti neonatologije.

Članica je Ljekarske komore i Udruženja pedijatara. Također, članica je i sekretar Upravnog odbora Udruženja neonatologa i intenzivista Federacije BiH.

Autorica je brojnih stručnih radova, koji su objavljeni i na stranim jezicima.

Podsjećamo, Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je održao sjednicu na kojoj je za v. d. generalnog direktora u naredna tri mjeseca imenovana prof. dr. Hajrija Maksić, koja je na tom mjestu zamijenila dr. Alena Pilava, potvrđeno je za N1.