Ko je Srbijanac koji je djevojčicu nagovorio da se uda za njega?

Državljanin Srbije J. M. uhapšen je jučer u mostarskom naselju Vrapčići pod sumnjom za počinjeno krivično djelo spolni odnos s maloljetnom osobom. Nezvanično, radi se o Jasminu Miškoviću.

Kako je za Raport potvrdio Ljudevit Marić, portparol MUPHNK, „patrola policije postupajući po depeši MUP-a Kantona Sarajevo, PU Hadžići, na lokalitetu naselja Vrapčići (pijaca) pronalazi lice J. M. (1992.), državljanina Republike Srbije, kao i maloljetnu M. A. (2010.) koja se udaljila od kuće bez znanja svojih roditelja“.

S druge strane, FUP je tu informaciju zaprimio 15. na 16. mart.

„Krenuli smo s radnjama iz svije nadležnosti, tačnije na pokušaj identificiranja i pronalaska izvjesne osobe. Tom prilikom je potvrđeno da je bila u kontaktu s izvjesnom osobom koja je lišena slobode. Navedene radnje smo uradili uz asistenciju OSA-e, da bi jučer bio pronađen na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Navedene radnje, pored nas, poduzeo je i MUP Kantona Sarajevo.

Mi smo poduzeli operacije iz područja sajbera, a MUP-ovi su radili na terenu, pa su uspjeli da lociraju i uhapse navedenu osobu“, izjavio je za Raport Vahidin Munjić, direktor FUP-a.

Iz FUP-a su pohvalili prvenstveno MUPHNK koji je promptno reagirao, kao i ostale agencije koje su na vrijeme otkrile i uhapsile državljanina Srbije

Mišković je putem društvenih mreža vrbovao djevojčicu iz Pazarića od nepunih 14 godina. Njen nestanak prijavljen je PU Hadžići, nakon čega je potraga za njom i krenula. U akciju su bili uključeni FUP, MUP-ovi HNK i KS, OSA te Granična policija. Na putu prema Crnoj Gori on je lociran i uhapšen, a djevojčica vraćena roditeljima.

Podsjetimo i na važan krik istražilaca iz ove oblasti, koji apeliraju na hitno uspostavljanje Amber sistema, čime bi se ovakvi i slični događaji preduprijedili i skratili vrijeme istrage.