Ko uništava automobile DNS-ovcima: “Vrijeme je da se tome stane u kraj”

Nova paljevina u Istočnom Sarajevu. Ovoga puta gorio je automobil Aleksandra Sladoja, donedavnog člana DNS-a. Policija je identificirala osumnjičene. Riječ je o trojici državljana Srbije za kojima je raspisana potraga.

Scenarij kao i prije desetak dana kada je pred zgradom u Istočnom Sarajevu gorio automobil Predraga Nešića.

Samo što je ovoga puta eksplozija u četiri ujutro probudila Aleksandra Sladoja. Kroz prozor je kaže vidio da gori njegov automobil, a da se požar širi i na nekoliko okolnih. Odmah, kao i Nešić, napominje, vozilo nije kasko osigurano, staro 15 godina, šteta oko 25 hiljada maraka. Napadači i motiv mu nepoznati.

“U ovoj kući kod nas ima troje male djece i veliki je stres, i ne bih poželio ovo nikome”, kazao je Aleksandar Sladoje.

Sladoje je DNS napustio kaže prije tri mjeseca, od tada nema kontakt s braćom Nešić te sumnja da paljevina njegova vozila ima veze s tim. Kao nezavisni odbornik u Skupštini Istočno Novo Sarajevo, najavljuje posebnu sjednicu o sigurnosti.

“Ne želim ništa da idem unaprijed, policija će da odradi svoj dio posla i nadam se vrlo brzo da ćemo znati cijelu tu situaciju s obzirom da se u više navrata desilo da auta gore po Istočnom Sarajevu tako da vrijeme je da se konačno tome stane u kraj i da znamo ko to radi”, dodaje.

Ovoga puta, nisu izostali konkretni potezi policije. Samo nekoliko sati od izlaska na teren već su ušli u trag osumnjičenima.

“Policijski službenici su radom na terenu došli do saznanja da se u vezu sa navedenim djelom mogu dovesti tri lica, D.J., M.N. i M.N., državljani Republike Srbije, te je za istima raspisana potraga”, kazali su iz policije.

“Institucije Republike Srpske se bave tim poslom u zadnjih godinu dana treće paljenje, u zadnjih 15 dana drugo, sigurni smo da će otkriti nalogodavce, ne mislimo da to ima ikakve veze s političkom situacijom ako se dešava istim ljudima policija je ta koja će da otkrije da li je to neka uzročno-posljedična veza”, kazao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Od 2017. do danas ovo je četvrta paljevina automobila članovima ili bivšim članovima DNS-a. Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu i dalje nisu poznati počinioci paljenja Glavaševog i Lučićevog automobila, a više informacija nema ni ko stoji iza nedavnog incidenta.

Prije desetak dana ovdje u Istočnom Sarajevu također je gorio skupocjeni automobil Predraga Nešića, poslanika u Narodnoj skupštini inače brata Nenada Nešića, kandidata za ministra sigurnosti BiH i predsjednika DNS-a. Nešić je tada za N1 kazao da ga je također eksplozija probudila.

Kada je izašao na prozor ugledao je, kaže, kako gori njegov automobil, kao i njegovog punca Mlađena Božovića. Nadzorne kamere pokazale su, rekao je Nešić, muškarca s kapuljačom kako izlazi iz Golfa i pali automobil, nakon čega je pobjegao.