Koji su glavni uzroci steriliteta kod muškaraca?

Saznajte šta najčešće izaziva neplodnost kod muškaraca i na koji način se ovi problemi mogu dijagnostifikovati. Sterilitet pogađa sve veći broj muškaraca, a često se njegovi uzroci kriju u lošim životnim navikama. Ovo su neki od životnih izbora koji negativno utiču na plodnost muškarca, mada u listu nisu uključeni svi potencijalni uzroci..

CIGARETE, ALKOHOL, STEROIDI

U najčešće uzroke muškog steriliteta spada pušenje, jer znatno smanjuje broj i pokretljivost spermatozoida. Zatim, duže korišćenje marihuane i drugih droga, kao i hronični alkoholizam. Pored bolesti zavisnosti, tu je i nekontrolisano uzimanje steroida, koje izaziva skupljanje testisa i neplodnost. Takođe, previše intenzivne vježbe dovode do proizvodnje visokog nivoa steroidnih hormona nadbubrežne žlijezde, što izaziva nedostatak testosterona i dovodi do neplodnosti. Nekad i tjesan veš može da bude uzrok muškog steriliteta – jer povećava temperaturu tijela, što rezultira smanjenjem produkcije spermatozoida. Neuhranjenost i anemija, kao i prekomjereni stres – često su uzroci neplodnosti muškaraca, prenosi Men's healt.

HORMONI

“Mali procenat muškog steriliteta je izazvan hormonskim problemima. Nekoliko stvari može da krene naopako sa hipotalamus-hipofiza endokrinim sistemom. Na primjer, mozak možda ne uspjeva da pravilno otpusti gonadotropin – oslobađajući hormon (GnRH). On stimuliše hormonski put koji izaziva sintezu testosterona i proizvodnju sperme. Poremećaj u otpuštanju GnRH-a dovodi do nedostatka testosterona i sperme, odnosno do prestanka njene proizvodnje”, objašnjava dr Đurđević Starović.

FIZIČKE SMETNJE

Mnogi fizički problemi mogu da izazovu muški sterilitet. Oni ili ometaju proizvodni proces sperme ili put kojim spermatozoidi putuju od testisa do vrha penisa. Te probleme obično karakteriše mali broj spermatozoida i/ili abnormalna morfologija sperme. Osim fizičkih, postoje i psihološki problemi koji mogu da utiču na neplodnost muškaraca. Međutim, ponekad je teško razdvojiti fizičke i psihološke komponente problema, jer djeluju zajedno. Neki od problema su erektilna disfunkcija, prijevremena ejakulacija…

Vezani članci

Ovo su namirnice koje loše utiču na kožu

Visokoin.com

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com