Kojović: Ono što HDZ BiH hoće, izgleda Schmidt im želi pokloniti! Normalan čovjek se upita…

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama komentarisao je špekulacije da bi visoki predstavnik u BiH mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH.

Status prenosimo u cjelosti:

“Informacija da bi Visoki predstavnik Schimdt u narednih nekoliko dana zakonodavnom intervencijom, de facto, implementirao dio zahtjeva koje je HDZ u toku propalih pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, tvrdoglavo zastupao dolazi sa više strana.

Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim, vrijednostima EU takva bi izmjena protivrječila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put donio istu odluku; svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni dio teritorije. A to je upravo ono što HDZ hoće, a Visoki predstavnik im, izgleda, planira pokloniti. Hrvatski klub u federalnom Domu naroda bio bi, po najavljenim izmjenama, popunjen delegatima koji isključivo dolaze iz kantona u kojima su Hrvati apsolutno većine.

Naravno da se normalan čovjek upita; ako je primarna svrha federalnog Doma naroda da spriječi kolektivnu i pojedinačnu neravnopravnost i diskriminaciju po etničkoj osnovi, a što se uglavnom događa onima koji su u nekoj regiji manjina, zar nije logično dati jači glas onima koji dolaze iz sredina u kojima su manjina.

Ipak. Najviše bode oči i srce mogućnost da upravo predstavnik EU suštinskim prihvatanjem HDZ-ovog razmišljanja pošalje užasnu poruku građanima BiH. Svim onim građanima koji sanjaju da će se naša zemlja jednog dana osloboditi ove krimogene i nacionalističke noćne more i postati normalna, građanska država u kojoj smo svi jednaki na svakom pedlju BiH i jedni druge ne sudimo po vjeri i imenu nego po karakteru i ljudskim kvalitetima. U drugom, tehničkom, dijelu izmjena o čijem se nametanju trenutno razgovara na nekoliko važnih mjesta, Visoki predstavnik Schimdt će, navodno, implementirati nekoliko kozmetičkih izmjena kojima bi se navodno trebala umanjiti mogućnost krađe glasova. (Apsurdno je, u nedostatku bolje riječi, da se spriječavanje krađe glasova na izborima, kako se jasno pokazalo u proteklim pregovorima o ustavnim i izbornim reformama smatra ustupkom opoziciji – ukoliko zauzvrat podrži daljnu etničku podjelu u BiH). Svaki korak ka spriječavanju krađe glasova je koristan i dobrodošao osim kada služi isključivo da skrene pažnju sa suštinskih, političkih, promjena u izbornom zakonu. Naravno da Visoki predstavnik ima pravo zakonodavnog djelovanja. Ako donese odluku o kojoj se priča, njegova će odluka biti i legalna i legitimna.

Naša stranka nikad neće prihvatiti ojačavanje dosadašnje i uvođenje novih oblika diskriminacije građana BiH. Sve što radimo ima za cilj jedno; da BiH bude država svih njenih građana. Duboko vjerujem da velika većina građana osjeća da je politička promjena koju će ova zemlja doživjeti u oktobru neizbježna. Nacionalistička garnitura koja ovu zemlju decenijama valja po blatu će otići ako tako odluče građani – a ja vjerujem da hoće. Jedino što vladajuću nacionalističku garnituru može zadržati na vlasti je par, dobro iskalkulisanih, promjena u Ustavu FBiH i izbornom zakonu po HDZ-ovoj logici o legitimnom predstavljanju. Kroz parlamente takvi prijedlozi nisu prošli. Kroz političke pregovore takođe nisu prošli. Poražavajuće bi bilo da prođu jer je tako odlučila Evropa”, napisao je Kojović.