Koliko je marihuana zapravo sigurna za zdravlje?!

Aktivni sastojak marihuane je tetrahidrokanabinol ili THC, koji utiče na naš um dok uživamo u opojnom dimu. No, neke hemikalije, uključujući i pesticide, mogu s THC-om znatno narušiti ljudsko zdravlje, piše Huffington Post.

“Postoji velika količina kontaminiranog kanabisa” kaže Jeff Raber iz The Wrerc Shop, firme koja se bavi laboratorijskim testiranjem proizvoda.

“Ne postoje nikakvi standardi nanošenja, a uzgajivači nisu dovoljni informisani i zato biljku špricaju svime što im se nađe pod rukom. A to često nisu dobri sastojci”, kaže.

Mnoge hemikalije kojima se šprica marihuana koriste se za očuvanje travnjaka i ostalih nejestivih biljaka. Tako je u Los Angelesu otkriven kanabis koji je sadržavao ostatke pesticida u 1600 puta većoj količini nego što je dopušteno.

A kako se marihuana ipak češće puši nego jede, svi toksini odlaze direktno u pluća i krvotok. Raber takođe tvrdi da su opasnosti još veće za pušače koji konzumiraju medicinsku marihuanu, pogotovo jer su zbog svojih zdravstvenih problema puno osjetljiviji na toksine iz pesticida.

Raber je čak izdao i studiju koja objašnjava kako pesticidi djeluju na marihuanu: S kolegama je istražio pesticide koje su često našli u laboratoriju. Među njih spadaju bifentrin, diazinon i permetrin, kao i sredstvo za pospješivanje rasta biljke.

Jedno od glavnih pitanja bilo je: Mogu li pesticidi ući u ljudsko tijelo?

Najkraći odgovor je: Da. No, količine variraju zavisno o tome kako se marihuana konzumira.

Ako preferirate staklenu lulu, od 60 do 69 posto ostataka pesticida se udahne, dok vodena lula s filterom tu količinu smanji na 10 posto.

Postoji li alternativa?

No, ne uzimaju svi kanabis na isti način, jer mnogi ljudi kupuju ulje, čaj pa čak i slatkiše s opojnom biljkom.

“Ako udahnete pesticid, to može biti opasno”, kaže dr. Beate Ritz sa univerziteta UCLA. “Pesticidi su napravljeni da utiču na živčani sistem insekata, a naš sistem je vrlo sličan njihovom.”

No, jesu li zapravo pesticidi toliko potrebni? Zavisi koga pitate, ali većina se slaže da jesu: Previše vlage može izazvati gljivice, dok presuh zrak najčešće godi paucima i njihovim larvama.

Uvijek postoji i alternativa, a najbolja je ona prirodna. “Trebali bi posaditi uz svaku biljku luk ili bijeli luk jer prirodno odbijaju insekte”, kaže Dempsey, prodavač u saveznoj državi Washington.

“Pacijenti koriste medicinsku marihuanu jer im pomaže, a to je upravo ono što nama treba, a ne nešto što će ih ubiti”, završava.

Vezani članci

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

VISOKOIN.COM

Zašto smo svi postali tako zaboravni

VISOKOIN.COM

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

VISOKOIN.COM

Tri pravila za svakodnevnu njegu

VISOKOIN.COM

Kuhinja ima najviše bakterija, evo kako temeljito očistiti ključne stvari

VISOKOIN.COM

Pušači u kasnijim godinama krhkiji od vršnjaka

VISOKOIN.COM