KOMPANIJA BOSMAN KUPILA PARKING OD KONTRAVERZNOG BIZNISMENA IHTIJAREVIĆA

Građevinska kompanija Bosman kupila je parking kod Parlamenta Bosne i Hercegovine te je u toku njegova rekonstrukcija. Najavili su mogućnost izgradnje poslovno-stambene zgrade na ovom prostoru.

Napomenuli su da su osnovani kao kompanija za niskogradnju koja je izvođač radova na brojnim saobraćajnim projektima u Kantonu Sarajevo, među kojima je i rekonstrukcija tramvajske pruge.

Djelatnost su proširili i na reciklažu građevinskog otpada, kao i na visokogradnju, naglasivši da su određene kompanije u Evropskoj uniji Bosmanu povjerile projektovanje, dizajn i izgradnju poslovno-skladišnih građevina. U odgovoru za Klix.ba su potvrdili da su parking kupili od dosadašnjeg vlasnika Harisa Ihtijarevića.

Haris Ihtijarević prodao je sporni parking u centru Sarajeva. Kako se oko njega steže obruč koji prave svi oni kojima ostao dužan novac, krenuo je s rasprodajom imovine. A za atraktivnu parcelu iskeširala je Ihtijareviću oko 15 miliona KM.

Ihtijarević je uz svoje parcele prislonio i državno zamljište, zagradio ga i naplaćivao kao parking.

“Početkom ove godine pristupili smo zaključenju ugovora o kupoprodaji zemljišta kod Parlamenta Bosne i Hercegovine od gospodina Harisa Ihtijarevića i time ovu nekretninu dodali našem portfoliju projekata i nekretnina”, ukazali su.

Dodaju da su od resornog ministarstva dobili rješenje za uspostavljanje nove djelatnosti, a to je najam parking prostora. Pitali smo da li će na tom zemljištu izgraditi neku građevinu ili će to ostati parking.

“Kako trenutno ne postoji regulacioni plan Kvadrant B, pristupili smo sanaciji i rekonstrukciji parkinga. Na osnovu toga radimo na asfaltiranju i iscrtavanju parking mjesta, obilježavanju mjesta predviđenih za osobe s invaliditetom i parkinga sa punionicama za električna vozila. Istaknut ćemo pješačke prelaze i staze, uvesti moderni sistem naplate i kontrolu ulaza/izlaza uz druge dodatke i sadržaje”, objasnili su.

Poručili su da ako se usvoji regulacioni plan, onda će vjerovatno graditi poslovno-stambenu zgradu sa podzemnom garažom. Podsjećamo, riječ je o prostoru za koji je predlagano da se iskoristi za izgradnju podzemne koncertne dvorane čije je arhitektonsko rješenje izabrao međunarodni žiri kojim je predsjedavala slavna arhitektica Zaha Hadid. Prethodni vlasnik zemljišta je imao namjeru da izgradi višespratnicu.

Koja će biti konačna namjena ovog prostora bit će utvrđeno regulacionim planom Kvadrant B, ali ga Grad Sarajevo još nije usvojio. Uopće nije poznato kakva je vizija gradske vlasti o prostoru koji se nalazi u centru grada piše Klix.