Komšić: Dodikov treći entitet strateški interes velikosrpske politike

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkok Komšić reagovao je na izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koje je lider SNSD-a iznio jučer u beogradskim medijima.

“Čak ni onda kada za svoje planove nađu saveznike i u Sarajevu, a nije da nemaju mušterija i onih što se nude, ni tada, kad uz sebe otvoreno budu imali veleizdajnike države, to im to neće uspjeti”, poručio je član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, komentarišući navode Milorada Dodika o raspadu BiH i bojkotovanju izbora 2022.godine od strane HDZ-a.

“Pomislio sam da se Čović za Noć vještica maskirao u Dodika, čitajući Dodikovu izjavu o bojkotu izbora i raspadu BiH ukoliko se Izborni zakon ne usvoji po Čovićevoj želji”, rekao je Komšić.

“Šalu na stranu, jer joj nije vrijeme, Dodik nije rekao ništa novo. Treći entitet ili izborni zakon po želji Čovića, što je jedno te isto, jeste strateški interes velikosrpske politike. Omogućavanje toga bio bi uvod u separatizam i razvaljivanje države. Međutim do toga neće doći”, rekao je Komšić.

“Cijenim da je u neku ruku i dobro što je Dodik do kraja ogolio namjere Čovićeve politike, ali i razotkrio dvostruku igru zvaničnog Zagreba. Sada više niko nema pravo sumnjati u to da se iz Zagreba i Beograda koordinirano radi protiv Bosne i Hercegovine”, smatra Komšić.

“Neće im te želje proći, nisu ni tenkovima pa neće ni riječima. Čak ni onda kada za svoje planove nađu saveznike i u Sarajevu, a nije da nemaju mušterija i onih što se nude, ni tada, kad uz sebe otvoreno budu imali veleizdajnike države, to im to neće uspjeti”, zaključio je Komšić.