Košarac neće na samit energetike čiji su organizatori SAD i Britanija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BIH Staša Košarac izjavio je da neće učestvovati na predstojećem Samitu enertetike u Neumu, čiji su organizatori Vlada SAD, Ambasada Velike Britanije u Sarajevu, Delegacija EU u BiH i druge međunarodne agencije.

Košarac je potvrdio da je ovu odluku donio u skladu sa odlukom Vlade Srpske, kojom je od institucija Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama na nivou BiH zatraženo da prekinu saradnju sa ambasadama SAD i Velike Britanije.

– Politika koju zastupam u zajedničkim institucijama na nivou BiH bazirana je isključivo na stavovima institucija Republike Srpske i od toga ne odstupam ni milimetar. Ne želim da učestvujm u događajima u kojima dominantnu ulogu imaju ambasade SAD i Velike Britanije, prvenstveno zbog njihovog malignog uticaja na politička pitanja u BiH i činjenice da se jasno i nedvosmisleno svrstavaju na jednu stranu – poručio je Košarac.

On je istakao da se energetski samit u Neumu organizuje pod pokroviteljstvom, između ostalog, i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, koje ima koordinirajuću ulogu u sektoru energetike.

– Uvažavajući ustavne nadležnosti, ne bježimo od koordinirajuće uloge Ministarstva u procesima. No, lično neću biti prisutan na energetskom samitu u Neumu, poštujući i postupajući po zaključcima institucija Republike Srpske, koju su za mene obavezujući. Mi ne želimo da blokiramo razvoj energetskog sektora u FBiH, ali insistiramo na fer odnosu i politici uzajamnog uvažavanja na način da FBiH ne opstruiše strateške projekte Republici Srpskoj – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, potpuno je neprihvatljiva i krajnje neprimjerena praksa da se dvije zapadne ambasade miješaju u unutrašnja pitanja u BiH.

– Osim toga, Delegacija EU u BiH je u javnom diskursu prepoznata po tome da ima dvostruke aršine. Neshvatljivo je takođe da ima indolentan odnos prema važnim pitanjima u BiH, posebno onima koji se tiču zaštitne života i zdravlja građana i životne sredine, primarno misleći na problematiku izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori – poručio je Košarac.

(Vijesti.ba)