Krišto: Energetika u nadležnosti entiteta, nema uslova za odluku o južnoj interkonekciji

Napomenula je da je Vijeće ministara BiH u parlamentarnu proceduru uputilo tri prijedloga zakona, od kojih je jedan, Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu usvojen

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine rekla je da je energetika u nadležnosti entiteta te da nema uslova da Vijeće ministara donese odluke u vezi sa južnom interkonekcijom jer Federacija BiH nema zakona na osnovu kojeg se to može uraditi.

Komentirajući zaključak Predsjedništva Bosne i Hercegovine o Zakonu o gasu, Krišto je rekla da taj zaključak još uvijek nije došao do Vijeća ministara BiH te da misli da se nalazi u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Nema blokade VM-a
Kada je riječ o predstojećoj sjednici Vijeća ministara BiH na kojoj će se kao tačke dnevnog reda naći gasne interkonekcije te izmjene Zakona o VSTS-u, istakla je da Bosna i Hercegovina mora razvijati svoj sistem te da ne vidi nijedan razlog kada je u pitanju snadbijevanje plinom da neko to koči.

Naglasila je da ne postoji nikakava blokada Vijeća ministara BiH.

“Zadnja sjednica je zakazana na način da svaki od resora koji smatra da je nešto bitno da dostavi i tako je formiran dnevni red. Prošla sjednica nije imala koncenzusa i u tom momentu sam učinila to da sam ostavila vremena i vidimo kao kolege kako se dogovoriti oko nekih tačaka. Učinit ću sve da ne dovedeno u pitanje funkcionisanje Savjeta ministara BiH”, rekla je Krišto.

Dodaje da će se sjednica održati sutra, te da će prije iste biti održana i sjednica Kolegijuma Vijeća ministara na kojoj će se također razmatrati dnevni red.

O južnoj interkonekciji
“Mislim da će proći dobar dio dnevnog reda. Ne vidim nijednog razloga kada je u pitanju opskrba plinom i mislim da Bosna i Hercegovina svakako treba razviti svoj sistem prirodnim plinom osiguranjem novih transportnih pravaca. Sve što se odnosi na takve prioritete odnosni se na interese BiH i ne vidim nijednog razloga zašto bi neko imao nešto protiv tih projekata”, rekla je Krišto.

Kada je riječ o južnoj interkonekciji, Krišto je istakla da je iz procedure u Federaciji BiH povučen Zakon o južnoj interkonekciji te da nema uslova za realizaciju tog projekta.

“Onog trenutka kada se donese Zakon o južnoj interkonekciji u Federaciji BIH Vijeće ministara BiH će razmatrati to pitanje”, zaključila je Krišto.