Krivične prijave protiv predsjednika izborne komisije Doboj, te bivšeg i sadašnjeg gradonačenika

Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika gradske izborne komisije i bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Doboja zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa uticali na izborni proces putem podobnih i poslušnih članova organa za provođenje izbora, pripremljenih i instruisanih članova biračkih odbora za vršenje izbornih prevara, trgovine mjestima u biračkim odborima i podmićivanja birača. Takođe je zatraženo da se istraži krivična odgovornost sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika zbog imenovanja više lica koja su optužena za krivično djelo izborne prevare na rukovodeće funkcije u gradskoj upravi i javnim preduzećima.

Zatraženo je da se istraži odgovornost dobojskih okružnih tužilaca zbog odustajanja od krivičnog gonjenja odgovornih za izborne prevare na izborima 2008. godine, donošenja naredbi o neprovođenju istraga po više osnovanih prijava, selektivnog optuživanja članova biračkih odbora i svjesnog propuštanja istraživanja i optuživanja organizatora izborne prevare u Doboju 2020. godine. Od Tužilaštva BiH i Republičkog javnog tužilaštva zatraženo je da od Okružnog javnog tužilaštva u Doboju preuzmu predmete u kojima su optuženi samo članovi biračkih odbora za izborne prevare i da prošire optužnicu na organizatore izbornih prevara u Doboju.

Od Centralne izborne komisije zatraženo je da ne daju saglasnost na odluku o ponovnom imenovanju predsjednika Gradske izborne komisije Doboj koji je bio glavni operativac i organizator izbornih prevara u Doboju, kao i da bi eventualno davanje saglasnosti na ovo imenovanje značilo nagradu za bivša i podršku za buduća nedjela i poruku da neće biti sankcionisani organizatori i nalogodavci izbornih prevara na lokalnim izborima 2020. godine u Doboju. Takođe je zatraženo da Centralna izborna komisije povuče date saglasnosti na dodjelu mandata u Vijeće naroda RS i druga imenovanja za lica koja su kao članovi biračkih odbora optuženi za krivično djelo izborne prevare.