Krvna osveta postoji u Srbiji i Crnoj Gori

Krvna osveta postoji i u Srbiji i u Crnoj Gori i o njoj se govori glasno, dok je na Kosovu “uzvraćanje krvi” tajno i o njemu se nigdje i nikada ne govori, pišu “Večernje novosti”. Kriminolog Dušan Davidović navodi da slučaj ubistva djeteta u Preševu i prošlogodišnji slučaj ubistva komšije u Pančevu ukazuju da krvna osveta i danas postoji u čitavoj Srbiji.

“Ona ima svoja dva lica. Na Kosmetu i jugu Srbije se izvršava kao ritualni čin odbrane porodične časti, a u centralnoj Srbiji kao javno ubistvo osvete i kao tajna ubistva u srpskom podzemlju”, kaže Davidović i ističe da primjeri osvete stradalih rođaka u srpskom podzemlju najbolje govore koliko je duh krvne osvete prisutan i u Beogradu.

Profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti Slađana Đurić navela je primjer ubistva 15 članova jedne albanske familije u Prištini zbog krvne osvete.

“Jedan čovek je pištoljem pretio komšijama da izađu na izbore i glasaju za njegovog kandidata. Na tu pretnju i povredu časti porodice komšije su odgovorile osvetom, odnosno ubistvom 15 članova familije tog koji je pretio pištoljem”, kaže Đurićeva.

“Umir krvi” na Kosmetu je u porastu, jer su tokom ratnih zbivanja u pokrajini počinjeni mnogi zločini, pa mnogi žele da osvete svoje pobijene ili uvrijeđene rođake, navode “Novosti”.

Na Kosmetu je za krvnu osvetu zaprijećena najstroža kazna zatvora. Prema podacima EU, u pokrajini je prošle godine registrovano 12 ubistava zbog krvne osvete. Ta ubistva i kućni pritvor zbog straha od krvne osvete su razlog za zabrinutost u EU.

(VisokoIN/Srna)