Kukavičja režimska podvala SDP-u i Trojci

Kako je ozvaničenje zajedničkog kandidata Trojke sve izvjesnije i bliže, proporcionalno s tim raste nervoza unutar vladajućeg režima, a panični ispadi preko botovsko-propagandne mašinerije sve su očitiji.

Prve naznake da temperatura unutar vladajućeg tabora raste jesu medijski ćorci sa pojedinačnih portala kojima čvrsto upravlja režimska ruka. Njihov cilj jeste pokušaj destabilizacije opozicionog bloka, prije svega Trojke, a uporedo s tim krenula je i medijska paljba na čovjeka koji će vjerovatno biti istureni kandidat za Predsjedništvo BiH – Denisa Bećirovića.

No, šta se događa u pozadini?

Stranke Trojke (SDP, NiP i NS) posljednih dana intenzivirale su svoje razgovore oko zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a uporedo su podršku tražile od drugih opozicionih partija. I dobili je – od NES-a, Fuada Kasumovića, PDA…

S obzirom na to da su sve stranke dale jasnu podršku kandidaturi Denisa Bećirovića, nervoza i panika uvukla se u kosti sećijašima na režimskim minderima.

Ipak, poznato je da sam Denis Bećirović još uvijek nije javno obznanio da pristaje biti kandidat, iako je, prema svemu sudeći, jako blizu tome i malo je vjerovatno da je ne prihvati.
Režim, očigledno pod groznicom zbog neočekivanog raspleta, krenuo je u kampanju, a evo i šta provode.

S obzirom na to da Bećirović još nije javno prihvatio kandidaturu, a Nermin Nikšić svoju ostavio otvorenom, SDA i njen privjesak DF, pokušavaju raznim kajlama načeti i praviti razdor unutar SDP-a tako što će suprotstaviti dvije navodne struje – onu koja podržava Bećirovića i onu koja podržava Nikšića.
Da je to prozreto, postalo je jasno nakon Strateškog savjetovanja SDP-a početkom sedmice. Kako Bećirović nije prisustvovao sjednici (bio na Domu naroda BiH), nije bilo previše govora o izborima, ali je predsjednik Nikšić jasno poručio članovima da ko god bude kandidat mora dobiti njihovu podršku. Nikšić je također, kako nam je preneseno, jasno kazao da uopće nema cilj eliminirati Bećirovićevu kandidaturu, nego je jačati i dovesti do kraja.

Naravno, s obzirom da je SDP najveće i najjača opoziciona stranka, cilja se upravo na njega te se tu kukavički podvaljuje. Razdor unutar SDP-a doveo bi do krajnjeg cilja vladajućeg strukture – raspada Trojke.
U SDA su svjesni da jedinstvena Trojka, zajedno sa drugim strankama opozicije, glatko dobiva izbore za Predsjedništvo BiH, ali uzima i veliki dio kolača u parlamentima.
Zato su počeli i medijski spinovi o nekoliko kandidata za Predsjedništvo BiH, na šta je reagirao Elmedin Konaković kazavši da su to samo puste režimske želje.

U paketu s tim, Trojka se pokušava ‘isprepadati’ sastancima Nikšića i Željka Komšića. U suštini, radi se o Komšićevim željama da SDP privuče u postelju sa SDA, i da tako formira drugu Trojku.

S druge strane, u SDA postoji određeni strah od scenarija u kojem u Predsjedništvu BiH sjede Komšić i Bećirović. To bi moglo dovesti do otrežnjenja DF-a i eventualnog razvoda sa SDA, što bi stranku Bakira Izetbegovića ostavilo bez smokvinog lista koji služi da prikrije radikalnu nacionalističku politiku koju provodi.