Kukić: Nisam siguran da Izetbegović ne bi pristao na muslimanski dio BiH

Akademik Slavo Kukić u Pressingu je rekao da je Sulejman Tihić bio jedan evropski narodni političar, zaljubljenik u Bosnu i Hercegovinu, za razliku od Bakira Izetbegovića. “Izetbegovića zanima religijska okupljenost muslimanskog naroda, a ne i bošnjačkog. Šta će njemu Bošnjaci koji su građanske provenijencija, koji ne funkcioniraju po istoj matrici kao i on. On bi ih se vrlo lako odrekao”, zaključio je profesor.

Vučić je nedavno kazao da se Srbija i Hrvatska slažu u 90 posto stvari kad je u pitanju BiH?

Što se tiče Vučića sasvim je izvjesno da je glavni operativac u realizaciji koncepta Srpski svijet. Učinit će sve da muti vodu. To je svojevremeno činio Milošević. Zašto mu u tome suflira Hrvatska? Ako je tako onda se vodstvo Hrvatske vraća na politiku Franje Tuđmana tj. na disoluciju BiH.

Mnogi se pribojavaju da će BiH “šapatom pasti” u ovim pregovorima. Postoji li opasnost da BiH u miru bude podijeljena?

Ne vjerujem. Bilo je mnogo gore 1991-95. godine kada je JNA bila 4. oružana sila u Evropi. Bio je udar sa istoka i sa zapada i nije se razvalilo biće Bosne i Hercegovine. Ne vjerujem da se bilo kakvim udarima iz Beograda i Zagreba može razbiti BiH. Ja sam optimista i ne slažem se sa onima koji govore o tragičnim sukobima. BiH postaje sve manje bošnjačka, srpska i hrvatska, a sve više zemlja staraca.

Hoće li Izetbegović pristati na ucjene, da izda BiH?

Izetbegović je vrlo sklon nelogičnim kompromisima. Nisam siguran da i sad nije bio sprema u razgovorima sa predstavnicima Washingtona i Bruxellesa da pristane na procedure koje bi omogućile izmjene Izbornog zakona bez uticaja opozicije. Izetbegović ima iste ciljeve kao Dodik i Čović. Nisma siguran da on ne bi pristao na muslimanski dio BiH, pa taman ona bila kao fildžan. Potpuno drugačije radi od Sulejmana Tihića koji je bio jedan evropski narodni političar, zaljubljenik u BiH. Ne vjerujem da je Izetbegović zaljubljenik u BiH, to pokazuju svakodnevne afere u državi.

Ako je medijima vjerovati, Izetbegović je mnogo puta rekao jedno, a radio drugo. To govori da on ne razmišlja iz perspektive očuvanja BiH kao cjelovite, multietničke i multikonfesionalne države. Njega zanima religijska okupljenost muslimanskog naroda, a ne i bošnjačkog. Šta će njemu Bošnjaci koji su građanske provenijencija, koji ne funkcioniraju po istoj matrici kao i on. On bi ih se vrlo lako odrekao.

Da li je realna opasnost od kiparizacije BiH, posebno Federacije?

Ne vjerujem u taj scenarij. BiH je vrlo mala zajednica, po procjenama demografa ima do 2,7 miliona ljudi. Ako razdvojite ljude na jedan, drugi ili treći dio – nema nikakve šanse da se razvija. Ne vjerujem i zbog drugih razloga. Kako ćemo taj scenarij ostvariti u SBK i HNK? Da je bilo moguće već bi se ostvario.

Dodik je za Guardian rekao da očekuje pomoć Rusije i Kine?

Nije to Dodik slučajno rekao. Da Dodik u to vjeruje on bi o tome šutio. On je na ovaj način pokušao “omekšati” SAD i EU. Njegova poruka je da ima alternativu. On blefira. Dodik je jedan od najvećih blefera, ja to zovem političkim kockarom.

Strah je jedan od najsigurnijh instrumenata za vladanje ljudima. To je ista priča nacista iz tridesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj. Ono što danas rade naši nacionalsiti ne razlikuje se od onoga što su činile naciste, a narodu je najvažnije “samo da ne puca”.

Poruka građanima Bosne i Hercegovine

Često ponavljam da su nacionalisti, “barabusine” jedan od glavnih razloga za ovo što nam se dešava. Ali nemojmo ni sebe amnestirati od odgovornosti. Mi sami dajemo njima legitimitet. Mi to možemo zaustaviti već sljedeće godine okrećući im leđa. Ne želim više glasati za vas pa makar glasao i za crnog vraga jer s njima ne znam kakao će biti.