Kupus – lijek za sve

Kupus, sirovi i kiseli, sprečava avitaminozu, liječi sluznicu probavnih organa, te štiti od raka dojke. Obilje minerala i kalijuma podstiče izlučivanje vode, te liječi bolesti nastale poremećenom izmjenom supstanci, a sumpor daje antiseptičko djelovanje. I kupus i blagi rasol pomažu kod hroničnog zatvora.

Koji je kupus bolji – crveni ili zeleni? I jedan i drugi imaju puno vitamina C koji se kuvanjem gubi, kalcijuma, fosfora, kalijuma, željeza, bakra, cinka, magnezijuma, sumpora, mliječne kiseline, karotena i vitamina E, K i B grupe. Samo u kiselom kupusu prisutan je i vitamin U, djelotvoran kod čira na želucu. Stariji ljudi znaju da se svježi i zdravi listovi koriste za obloge. Potrebno ih je oprati, osušiti, ukloniti zadebljale dijelove, omekšati, te prije stavljanja na bolno mjesto malo zagrijati. Listovi se učvrste zavojem.

Obloge pomažu kod bronhitisa i astme (treba ih držati preko noći), čireva, dermatoza, rana, opekotina, uboda kukaca i modrica. Prije stavljanja obloga ranu ili čir očistite blagim alkoholom ili čajem od kamilice. Kupus se stavlja i na područje stomaka prilikom različitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale materice i preobilnih i bolnih menstruacija. Svježi sok od kupusa pomaže kod bronhitisa, ako se koristi sa medom, bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti… Sok djeluje samo ako je svjež. Dobijemo ga tako da kupus očistimo pola kilograma kupusa, naribamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunovog soka. Uzima se između obroka. Ipak, imajte na umu da kiseli kupus treba češće jesti sirov. Kuhanjem gubi veći dio ljekovite mliječne kiseline, te može izazvati gasove i grčeve. Kiseli kupus obiluje kalcijumom. Sirov je jako koristan i  kod krvarenja sluznice i kože, a kod opšte slabosti treba ga jesti svaki dan, pišu Nezavisne.

Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda lišće vinove loze, grožđe, kriške dunje i jabuka, kukuruz, kumin, komorač, te malo soli.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com