Kusturica: Unošenje amandmana zaustavljanje je zakona, lobiji su djelovali

Lejla Kusturica, aktivistica, Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT, članica Koalicije za zaštitu rijeka BiH rekla je da danas očekuju usvajanje u Domu naroda FBiH Zakon o električnoj energiji FBiH kojim se zabranjuju mHE u istom tekstu u kojem ga je usvojio Predstavnički dom dva puta, a Dom naroda također u prvom glasanju.
“Unošenje amandmana sada je samo zaustavljanje zakona, jer će morati na usaglašavanje. Imamo informaciju da lobiji su djelovali i da će neke od stranaka pod njihovim utjecajem promijeniti mišljenje. Nadamo se da ipak neće, da će se ostati na kursu istom kao u prethodna tri glasanja”, navela je Kusturica.

Onaj ko sada bude predlagao amandmane, dodaje ona, blokira donošenje ovog zakona.

“Jer neće biti sjednica više, tekst će ostati neusaglasen, pitanje je kada će biti novi saziv Parlamenta FBiH. Dotad će se izgraditi dosta tih MHE. Tako da pozivamo da se usvoji Zakon o električnoj energiji FBiH u ovom obliku teksta. Neiskreno je predlagati sada bilo kakve izmjene, na zadnjem glasanju – to je nož u leđa narodu ove zemlje. Mnogo toga je propalo upravo na ovaj način ali ovo ne bi bilo oprošteno”, istaknula je Kusturica.