Lider PDP-a Branislav Borenović o Džombićevoj presudi: Pravosuđe nema kičmu i hrabrost

Oslobađajuća presuda Okružnog suda Banjaluka u slučaju bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića još jednom je pokazala da naše pravosuđe nema kičmu i hrabrost da se suprotstavi uticajima sa strane, ponajviše političkim, rekao je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Podsjećamo, bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić u banjalučkom Okružnom sudu danas je oslobođen optužbe da je zloupotrijebio položaj pri dodjeli kredita Investiciono-razvojne banke RS (IRB RS) od 19,4 miliona maraka firmi “Energoliniji”.

Borenović ističe da je korupcija najveći problem našeg društva, ali da se i do sada mnogo puta pokazalo da na nju nije imuno ni pravosuđe, odnosno institucije i pojedinci koji bi trebali to da sankcionišu.

“Koliko je kredit koji je dodijeljen firmi ‘Energolinija’ bio rizičan, govori i činjenica da je tadašnji direktor IRB RS podnio ostavku jer nije htio da to potpiše, da bi naknadno lično Džombić potpisao kredit od 19,5 miliona KM. Znamo da je i Glavna služba za reviziju to konstatovala. Svi su bili svjesni rizika, da navedeno preduzeće neće vraćati kredit, ali naše pravosuđe kaže da Džombić nije i da je postupao u dobroj namjeri. Apsurdno obrazloženje odluke, kojim se pokriva nedostatak hrabrosti da se suoče sa pogubnim odlukama političkih elita i drugih moćnika”, rekao je Borenović.

Ističe da nije ni čudo što su propale tri banke, a mnoge lokalne zajednice ostale bez miliona KM sredstava

“Ni tu nema krivca. Ako sud smatra da nije Džombić kriv, ko onda jeste? Prvostepena oslobađajuća presudu je donijeta i u slučaju bivše direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavice Injac, koja je bila pod optužbom da je propuštanjem nadzora nad propalom ‘Bobar bankom’ prouzrokovala štetu od 122,5 miliona KM. Ako ni ona nije kriva, opet pitam naše pravosudne institucije ko onda jeste kriv? Da li možemo očekivati da niko ne bude kriv ni u slučaju sramnih ‘korona nabavki’, kada su se pojedinci ili organizovane kriminalne grupe iz vrha vlasti bogatile dok je narod umirao? Živimo u sistemu u kojem se milijarde KM novca naroda Republike Srpske bukvalno bacaju ili odlaze u ko zna čije džepove, a naše kukavičko pravosuđe navodno nikada ne može da dokaže krivicu, čime postaju direktni saučesnici u sistemskoj pljački države”, poručio je Borenović.