Ljubinje kao Toskana: Šta se krije iza slika koje su oduševile internet? (FOTO)

Na internetu su se nedavno viralno širile fotografije polja lavande iz Ljubinja, a mnogi su bili iznenađeni da kod nas postoje velike plantaže ove mediteranske kulture koje izgledaju tako lijepo.

IZVOR: LJBILJE – USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Saznali smo da su u pitanju plantaže za koje se brine firma “Ljbilje” iz Ljubinja koja već više od 20 godina posluje u okviru brenda “Ljekobilje”

Uspješno se bave uzgojem, otkupom i preradom ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.

“Jedini smo u ovom dijelu Evrope koji smo zaokružili proizvodni ciklus od sadnice do veoma kvalitetnih gotovih proizvoda od ljekovitog bilja. U ponudi imamo preko 250 proizvoda koji su organski sertifikovani (čajevi, kozmetika, biljne tinkture, ulja za masažu, mirisne vrećice…”, rekli su nam u ovoj firmi.

Na plantažama, koje podsjećaju na one u Toskani ili na jugu Francuske, uzgajaju dvije vrste lavande, gross i angustifoliu. Destilacijom ove biljke dobijaju se veoma kvalitetna etarska ulja koja se koriste u procesu proizvodnje krema i ulja za masažu.

Osim toga, plantaže su vremenom postale prava turistička atrakcija.

“Naše nepregledne plantaže lavande nikoga ne ostavljaju ravnodušnim tako da veliki broj turista iz istočne i zapadne Hercegovine namjenski dolazi da ih vidi”, potvrdili su nam u Ljubinju.

Uvjerite se sami:

Ljubinje je mala opština u Hercegovini. Nalazi se između Stoca i Trebinja i poznato je po proizvodnji zdrave hrane, naročito bijelog luka, ali i zasadima duvana i mediteranskog bilja.

(MONDO)