Lojo: Pokazali smo karakter te izborili A-diviziju

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine do 18 godina jučer je osvojila treće mjesto na Evropskom prvenstvu B divizije u Sarajevu, te izborila plasman u elitnu A-diviziju. Pobjedom protiv reprezentacije Islanda u meču za treće mjesto, bh. juniorke su prvi put izborile plasman među 16 najboljih ekipa Evrope, a selektor BiH Goran Lojo naglašava da je ovo veliki uspjeh za žensku košarku u BiH, koja evidentno napreduje svake godine.

“Fenomenalan je osjećaj ostvariti zacrtane ciljeve, a naš cilj je bio plasman u A-diviziju. Teško nam je bilo oporaviti se nakon polufinalnog poraza protiv Švedske. Umor je učinio svoje, ali pokazali smo karakter, podigli igru na viši nivo i pobijedili selekciju Islanda. Taj meč je za nas bio kao finale. Ispunili smo cilj, a naredne godine ćemo dati sve od sebe da budemo konkurentni u društvu najboljih – rekao je Lojo u izjavi za Fenu.

Selektor BiH podsjeća da je i ženska reprezentacija BiH do 20 godina izborila opstanak u A diviziji, te da će kadetska reprezentacija na evropskom prvenstvu B divizije u rumunskoj Oradei također pokušati izboriti plasman među najbolje.

“Napredak u svim selekcijama je evidentan, a možda će A-diviziju izboriti i naša kadetska reprezentacija koja za par dana počinje nastup na evropskom prvenstvu u Rumuniji. Kada sve ukupno sagledamo, mislim da je pred ženskom košarkom u BiH svijetla budućnost”, ističe Lojo.

Lojo očekuje da će voditi bh. juniorke i ubuduće, a sada se okreće obavezama u svom klubu Play Offu, kojeg očekuje nastup u Međunarodnoj ženskoj regionalnoj košarkaškoj ligi, te domaćem prvenstvu gdje brani titulu prvaka.