Maslinovo ulje utiče na sitost

Technische Universität München i University of Vienna provelo je istraživanje tokom 3 mjeseca pri čemu su ispitanici uzimali 500 mg niskomasnog jogurta s 4 različite vrste masnoća; svinjska mast, maslac, repičino ulje te maslinovo ulje.

Rezultati su pokazali da maslinovo ulje najviše utiče na povišenje razine hormona serotonina u krvi koji je zaslužan za osjećaj sitosti u odnosu na ostale vrste masnoća. Nadalje, pri unosu maslinovog ulja nije došlo do povećanja tjelesne mase ispitanika.

Također, prilikom uspoređivanja ulja repice i maslinovog ulja, koji imaju sličan sastav masnih kiselina, uočeno je da je ključni faktor sama aromatska skupina masnih kiselina. Nadalje, uočen je važan uticaj na održavanje razine šećera u krvi. Otkrivena su dva ključna sastojka, heksanal i E2-heksenel, koji sprečavaju apsorpciju šećera iz krvi u stanice te na taj način dulje održavaju razinu u krvi. Analizom maslinovog ulja iz različitih dijelova svijeta pokazalo je da talijansko maslinovo ulje sadrži najveće količine povoljnih sastojaka.

Autori studije naglašavaju kako će nova saznanja doprinijeti razvoju niskomasnih proizvoda koji će pružati jednaki osjećaj sitosti kao i proizvodi bogati mastima.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com