Meddžida Kreso nakon 12 godina odlazi sa funkcije predsjednice Suda BiH

Konkurs za poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine raspisan je 5. septembra i otvoren je 15 dana od dana objavljivanja u dnevnim novinama, odnosno do 20. septembra potvrđeno je Feni u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTVBiH).

Iz ove institucije ističu da, osim osnovnih uvjeta definiranih Zakonom o VSTV-u BiH, prijavljeni kandidati moraju zadovoljiti i posebne uvjete koji se odnose na radno iskustvo, a koji su, također, propisani odgovarajućim zakonskim odredbama.

Prilikom procjene kvalifikacija kandidata, VSTVBiH uzima u obzir kriterije poput stručnog znanja, radno iskustvo i radne rezultate, kao i sposobnosti pokazane putem objavljivanja naučnih radova i druge aktivnosti u struci, uz stručnu sposobnost temeljenu na dosadašnjim rezultatima u karijeri, uključujući i sudjelovanje u organizovanim oblicima usavršavanja.

Osim pobrojanih kriterija, u obzir se uzima i radna sposobnost i sposobnost analiziranja pravnih problema i sposobnost da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, te komunikativnost, odnosi s radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalna nepristranost i ugled, kao i iskustvo i stručna sprema za rukovodeće poslove, rečeno je Feni u VSTV-u BiH.

Inače, predsjednik Suda BiH imenuje se na mandatni period od šest godina. Prema Zakonu o VSTS-u BiH, predsjednik Suda BiH mora biti jedan od sudija tog suda.

Aktuelna predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso je na tu poziciju prvi put imenovana 10. oktobra 2004., te ponovno u januaru 2011. godine, otkad joj teče drugi mandat.