Mediji iz cijele Evrope stižu na Angelininu premijeru

Iako posljednjih desetak dana stanovnici Sarajeva muku muče sa snježnim padavinama, a atmosfera polupraznih ulica u večernjim satima pomalo podsjeća na ratne godine, Sarajlije sa nestrpljenjem očekuju gala premijeru scenarističkog i režiserskog prvijenca Angeline Jolie ‘U zemlji krvi i meda’.

Gala premijeri, zakazanoj za utorak u Olimpijskoj dvorani Zetra, kako je najavljeno trebala bi prisustvovati i Angelina Jolie i to u pratnji Brada Pitta te njihovo šestero djece. Njen dolazak u Sarajevo bez tačnog termina (zasad) najavljen je za utorak.

Od javnosti se strogo čuvaju i informacije gdje će ekipa filma boraviti, kao i šta će sve obuhvatiti protokol tokom njihovog boravka u Sarajevu. Crvenim tepihom osim glumice i njenih najbližih prošetat će i glumačka ekipa na čelu sa Zanom Marjanović, Vanesom Glođo, Goranom Kostićem i Radom Šerbedžijom, kao i Erminom Bravom, Borisom Lerom, Jasnom Ornela Bery, Erminom Sijamijom i Brankom Đurićem.

Koliki interes vlada za sarajevsku gala premijeru govori i podatak da su pored domaćih i regionalnih medija zahtjeve za akreditacije uputili i predstavnici medija iz Austrije, Bugarske, Francuske, Katara, Njemačke, Poljske, SAD-a, Velike Britanije, a tu su i najveće svjetske agencije Reuters, AP i AFP.

Praćenje ceremonije crvenog tepiha bit će moguće isključivo uz akreditaciju koju izdaje organizator, a po završetku ceremonije crvenog tepiha, nakon ulaska ekipe filma, predstavnici medija ući će na službeni ulaz u dvoranu i to isključivo u pratnji predstavnika Press ureda. Za utorak ujutro zakazana je i press projekcija filma nakon koje će biti održana i konferencija za novinare. Uoči sutrašnje premijere Jolie je bh. publici poklonila ukupno 2.100 ulaznica, koje su distribuisane u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja (CPI), sa kojim je Jolie prethodno sarađivala na organizovanju specijalne zatvorene projekcije za udruženja žrtava, održane 9. decembra 2011. godine.

‘Angelina je donirala ulaznice kako bi omogućila mladima, studentima, organizacijama žrtava, predstavnicima nevladinih organizacija i aktivistima za ljudska prava da prisustvuju premijeri’, rekla je izvršna direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić.

Podsjetimo, Angelinin prvijenac koji je u BiH, pa i regiji, izazvao brojne kontraverze, Sarajlije su imale priliku vidjeti u decembru prošle godine kada je prikazan na posebnoj sedmodnevnoj projekciji. Proteklog vikenda ovaj film, koji je naišao na neodobravanje njegovog prikazivanja u Republici Srpskoj, imao je svoju ‘privatnu premijeru’ u jednom stanu u Prijedoru za koju je inicijatorka Ana Vidović pod Facebook imenom Radost Stroynik dobila podršku od same autorice.

U centru ovog ostvarenja je ljubavna priča između Ajle i Danijela koja počinje u BiH prije rata, ali se prekida ratnim godinama. Njih dvoje se igrom sudbine sreću u logoru u kojem je Danijel srpski vojnik, a Ajla zarobljenica.

Jolie je fokus filma stavila na emocije koje se prepliću kroz tri temeljna odnosa – muslimanske djevojke Ajle i srpskog vojnika Danijela, Ajle i njene sestre Lejle, te Danijela i njegovog oca Nebojše. Uprkos kontraverzama koje je ovo ostvarenje izazvalo u bh. javnosti i prije nego što je prikazano, režiserka se u filmu ne ‘svrstava’ ni na jednu zaraćenu stranu, prvenstveno se fokusirajući na žene i strahote koje su u logorima i mimo njega preživjele, ali i težinu rata koju je osjetio svaki pojedinac bez obzira na kojoj se ‘strani’ rata u BiH našao. Jolie takođe snažan akcent stavlja na nezainteresovanost međunarodne zajednice koja nije učinila ništa da zaustavi rat u BiH, piše Tportal.

Američki gledaoci u New Yorku i Los Angelesu film su u kinodistribuciji mogli pogledati od 23. decembra prošle godine, dok će se u kinima širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije početi prikazivati od 16. februara.

(VisokoIN)