Mehmed Kardaš učestvuje u izradi publikacije iz edicije Memoria Bosniaca

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) u ovoj godini pripremila je još jedno značajno izdanje, “Poljičke isprave II – iz Zbirke Aleksandra Poljanića”, kao doprinos prezentaciji i zaštiti kulturnog naslijeđa.

– Misija Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine ne predstavlja se samo i prioritetno u čuvanju i zaštiti pisanog i duhovnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, već prevashodno u njenom promoviranju i prezentiranju javnosti – navode iz NUB-a BiH.

U protekloj, 2021. godini, izašao je prvi dio te planirane trotomne edicije, a NUBBiH ove godine donosi novo izdanje, drugi dio, pod istoimenim naslovom.
Oba dijela publikacije su rezultat projekta “Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike pisanih bosančicom” pokrenutog 2019. godine.
Poljičke isprave čuvaju se u Arhivi, Rukopisnoj zbirci Odjeljenja Specijalnih zbirki.

Projekt je usmjeren na identifikaciju, transliteraciju sadržaja i stručnu bibliotečku obradu isprava koje su pisane bosančicom, a nastale na području Poljica, kraja u Dalmaciji koji se nalazi istočno i jugoistočno od Splita.

Projektom rukovodi Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, glavni i odgovorni urednik, a u izradi publikacije učestvuje i Mehmed Kardaš s Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Urednica je Muamera Smajić, v.d. voditeljica Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH.

U prvom dijelu edicije, prezentirano je prvih stotinu isprava Poljanićeve zbirke, od oko tri stotine koje posjeduje Biblioteka, a sada, u drugom dijelu, je prezentirano stotinu novih dokumenta.

Isprave su, kao i u prvom dijelu, donesene hronološki, u dvije verzije: ćiriličnoj i latiničnoj, a koje prati faksimil isprave koji omogućava provjeru i eventualnu korekciju čitanja. Na kraju publikacije nalazi se i tabelarni pregled isprava sa podacima o fizičkom opisu i vodenim znakovima.