Memić poslao otvoreno pismo Mevludinu Haliloviću: Ako imas poteškoća sa čitanjem, ja ću ti rado presudu iščitati. Ljudski je griješiti, ali ovo nije greška

Na zvaničnoj Facebook stranici “Pravda za Dženana Memića” objavljeno je otvoreno pismo Muriza Memića, oca stradalog Dženana Memića.

U pismu se Memić osvrnuo na svjedočenje Mevludina Halilovića pred Sudom BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Mevludine Haliloviću,

Danas sam donio presudu Vrhovnog suda FBiH u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferović, kojom je jasno i decidno objašnjeno i razjašnjeno da NITI JEDNIM DOKAZOM nije dokazano da se desila saobraćajna nesreća.

Donosim ovu presudu, kako bi je mogao pročitati, jer je na osnovu tvog svjedočenja pred Sudom BiH od 24.3. ove godine jasno da istu ili nisi pročitao, ili nisi shvatio. A ja kao ostećeni želim da ti u tome pomognem.

Ako imas poteškoća sa čitanjem, ja ću ti je rado isčitati od riječi do riječi. Na pomenutom ročištu si u svojstvu svjedoka izjavio da nisi imao niti imaš saznanja o nezakonitostima tokom istrage u slučaju Dženan Memić. To što možda nisi pročitao presudu Vrhovnog suda FBiH, možda može i proći za one neupućene, ali tvrdnja o tome da ti nisu poznate nikakve nezakonitosti tokom istrage, ukazuje na to da ne čitas ni dokumente koje sam potpišeš.

Podsjetit ću te vrlo rado na informaciju o provedenim aktivnostima MUP-a KS i Uprave policije na utvrđivanju odgovornosti policijskih službenika povodom propusta navedenih u Izvještaju “Ad hoc” tijela Komisije za sigurnost Skupštine KS u slučaju Memić, a koju si lično ti u svojstvu načelinka sektora Uniformisane policije, a za komesara, potpisao i poslao Nezavisnom odboru Skupštine KS 11.5.2017.godini.
U istoj si Nezavisni odbor obavijestio o rezultatima unutrašnje istrage protiv 9 policijskih službenika, među kojima su i Hasan Dupovac i Josip Barić. Ako je, Haliloviću, Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo za tebe lakrdija, onda shvatam tvoju izjavu da nije bilo nezakonitosti. Podsjetit ću te, da su sve tadašnje disciplinkse istrage protiv pomenutih obustavljene, ali ne zato što nije bilo nezakonitosti, već zbog zastare. A da je ustanovljena teža povreda dužnosti po Zakonu o policijskim službenicima KS u više slučajeva kod više službenika, pa tako i kod Hasana Dupovca.
Takav stav, takve tvrdnje samo dokazuju, da je za vas pojedine zakon samo onda zakon kada vama odgovara, a kada ne odgovara, vrlo ga brzo zaboravite i lako zanemarite. Došao sam danas da ti kažem da prestaneš lagati i sebe i narod. Tačno je da tužilaštvo rukovodi istragom, ali je jednako tačno da MUP pribavlja dokaze na osnovu kojih tužilaštvo vodi istragu. U presudi Vrhovnog suda FBiH kaže da nema dokaza da se predmetna saobraćajna nesreća uopšte desila, a ti tvrdiš da je istraga bila djelotvorna. To je usput rečeno već treća presuda sa istim zaključkom i to na osnovu “dokaza” koje su pribavljali tvoji tada podređeni – Hasan Dupovac, Josip Barić i drugi.
Svaki dokaz, svako vjetačenje, svaki iskaz je sud cijenio. U presudi kaže da neki od tih dokaza nisu bili ni relevantni za odluku, a ostale je detaljno obrazložio. I nije ostavio ni mogućnost za jedno “možda ga je Ljubo udario kombijem”. Podsjetit ću te rado i još jednom na samo jedan primjer vaše navodne djelotvorne istrage, kada vraćaš sudu navodno nerealizovanu naredbu o izuzimanju video nadzora sa kuće Šerifa Konjevića, svjestan činjenice da je ista realizovana upravo od strane Hasana Dupovca, a u priustvu više lica.
Pred Sudom BiH je već 4 lica potvrdilo njegovo prisustvo i izuzimanje snimaka. Je li po tvom shvatanju djelotvorna istraga onda istraga koja zataškava činjenice, a prezentuje fingirane dokaze? Ljudski je pogriješiti. Ali ovo, Mevludine Haliloviću, nije greška.

Ovo je ili vaše ogromno neznanje ili namjera, pa vi sami sebi kažite sta je od to dvoje, dok će na kraju ipak – po zakonu i djelotvorno – to odrediti sud”, kazao je Memić.