Merdić, Martinović, Kahvedžić, Džafić i Genjac na najvećoj maratonskoj utrci u BiH

Ispred sarajevske Vijećnice jutros je u 7 sati počela najveća maratonska utrka u BiH, a koja je po treći put održana u glavnom gradu naše države i na kojoj je, prema riječima organizatora, nastupilo 1.200 učesnika iz 29 zemalja svijeta, a među njima i Visočani Asmir Merdić, Dino Martinović, Amer Kahvedžić, Alem Genjac, Mirza Džafić koji su istrčali polumaraton od 21 kilometar.

Polumaratonska utrka je vjerovatno najbrža polumaratonska utrka u regionu (21 km), te je omiljena staza za postizanje ličnog rezultata na toj dužini. Protezals se od Vijećnice, preko Dolac Malte, Vrela Bosne, do Hrasnice gdje je i cilj. Vremenski rok za takmičare da stignu do cilja iznosio je 3 sata.

Utrka se uporedo odvijala na četiri staze, a svaki takmičar odabrao je između trčanja maratona (42 km), polumaratona (21 km) ili Memorijalne utrke Osman Junuzović (5 km), a uz sve to za djecu – ovisno od uzrasta – organizovana je dječija utrka na 460 metara, odnosno 920 metara.

Maratonska utrka je tehnički bila najteža utrka (42 km) koju je odlikovala trasa koja spaja gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo, a protezala se od Vijećnice, preko Dolac Malte, Vrela Bosne, Hrasnice, Lukavice, Mojmila, do stadiona FK Željezničar, odakle je nastavljena preko Skenderije do cilja na trgu Vijećnica. Učesnici su imali vremenski limit od 6 sati da stignu do cilja.

Najkraća, ali i najbrža utrka u sklopu TCM Sarajevskog maratona je bila Memorijalna utrka Osman Junuzović (5 km). Protezals se od Vijećnice do Dolac Malte gdje je cilj.

Za mališane uzrasta od 6 do 14 godina tu je bila “Kids run” utrka koja se trčala oko trga Vijećnica. Uzrast od 6 do 10 godina trči jedan krug dužine 460 metara, dok uzrast od 11 do 14 godina trči dva kruga.