Merima Dervović: Osobe u invalidskim kolicima trebaju sistemska rješenja

„Najviše mi smeta što osobe sa fizičkim invaliditetom smatraju manje sposobnim i kompetentnim. Nama trebaju sistemska rješenja pristupa objektima, prijevozu i uslugama, pa će se kroz sistemska rješenja mijenjati i percepcija društva. Vjerujem da žene mogu donijeti tu promjenu jer imaju poseban senzibilitet i bolje razumijevanje marginaliziranih grupa“, poručuje Merima Dervović, jedna od učesnica kampanje „Ja glasam za ženu“ koja predstavlja snažne i uspješne žene iz Bosne i Hercegovine koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama. Desetak dana pred lokalne izbore u BiH, iznimno je važno poslati snažu poruku da su žene jednako sposobne, ako ne i sposobnije u mnogim životnim situacijama, te nema mjesta sumnji i predrasudama kada se njihova imena ugledaju na glasačkim listićima. Ove priče imaju za cilj da motivišu glasače i glasačice da izglasaju više žena u zakonodavna tijela u BiH.

Historičarka umjetnosti i profesorica italijanskog jezika koja je, iako u invalidskim kolicima, učestvovala je u plesnoj predstavi „All Inclusive“. „Nisam znala šta me tačno čeka, ali je proces rada na predstavi bio zabavan i posebno mi je značila podrška i bezuvjetno prihvatanje Amile (Terzimehić) i Ene (Kurtalić)“, objašnjava Merima i ističe koliko joj je ovaj projekat bio važan jer je na novi i drugačiji način mogla da ispriča svoju priču i priču o invaliditetu. Nakon višegodišnjeg aktivizma koji je imao limitirane rezultate, Merima smatra da je kroz umjetnost i direktan kontakt sa publikom napravila veliki pomak jer ih je predstava potakla da se jednako propituju. Iako akademski obrazovana, nije nikad radila u struci ali uskoro kreće i u poduzetničke umjetničke vode i bavit će se slikanjem na svili.

Njena priča posebno je inspirirala kustosicu, dizajnericu i kostimografkinju Lejlu Hodžić. “Predstava All Inclusive istraživala je tijelo i njegova ograničenja, i mogućnosti prihvatanja sebe, drugog i drugačijeg. Igrajući u predstavi, Merima me fascinirala svojim duhom i pozitivnom energijom”, istakla je Lejla, koja ima preko četrdeset teatarskih projekata iza sebe, kao i brojnih filmova, među kojima je i “Grbavica” Jasmile Žbanić. Kako je objasnila, zbog porodičnog okruženja u kojem je odgojena i odrasla kao ravnopravna, trebalo joj je vremena da kroz iskustvo i posao spozna neravnopravnost i u njenoj struci, te posebno kako se neki pojedinci ponekad odnose prema redateljicama ili njoj, te kako se dodatni zahtjevi profesionalki tumače kao mušićavost ili se etiketiraju na razne načine, sa čim se ne susreću muške kolege.

Zbog toga joj je iskustvo rada na predstavi All Inclusive bilo posebno važno, jer je mijenjalo i promijenio pogled na tijelo, na sebe, na ljubav prema sebi i omogućilo da vidi svijet drugačije jer su kroz proces osvijestili i njihove probleme. „Imala sam kolegu na studiju u invalidskim kolicima, ali do tada nisam znala ženu koja je osoba sa invaliditetom – obrazovana, puna energije, i koja me kroz naše razgovore o njenoj budućnosti, pokretanju biznisa i postidiplomskom, ostavila preplavljenom količinom pozitivne energije!“, zaključuje svoju priču o Merimi Dervović Lejla Hodžić.

Kampanja “Ja glasam za ženu” podržana je od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švicarske i Vlade Kraljevine Nizozemske, a implementira je Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu sa CEI Nahla. Inicijatori ove ideje pozivaju organizacije civilnog društva, institucije, političke stranke, medije, predstavnike međunarodne zajednice, te sve pojedince širom zemlje da se uključe u kampanju i doprinesu napretku bosansko-hercegovačkog društva.