Merkel protiv otpisa grčkog duga

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je u nedjelju ublažavanje grčkog duga zbog bojazni da je on neodrživ, ali se protivi njegovu otpisu.

Merkel je u intervjuu za ZDF kazala da postoji “manevarski prostor” kad je riječ o kamatama i rokovima dospijeća grčkih kredita. Odbacila je, međutim, pozive da se dio grčkog duga otpiše.

Također je kazala da očekuje kako će u programu pomoći Grčkoj sudjelovati i Međunarodni monetarni fond (MMF). Naglasila je da je sigurna kako će čelnica MMF-a Christine Legarde osigurati sudjelovanje fonda ako se ispune uvjeti grčke mirovinske reforme i ublažavanja duga.

“Legarde, čelnica MMF-a, jasno je rekla da će, ako se ti uvjeti ispune, predložiti upravnom odboru MMF-a da MMF sudjeluje u programu od oktobra. Ne sumnjam da će se ostvariti ono što je kazala Legarde”, rekla je Merkel.

Eurozona je u petak odobrila treći program pomoći Grčkoj vrijedan 86 milijarda eura. Bundestag će o tom programu glasovati u srijedu. Program obavezuje Grčku na nove dalekosežne reforme.

Dio njemačkih zastupnika izrazio je skepsu prema novom programu pomoći za Grčku, posebno ako u njemu ne bi sudjelovao MMF.