Merkelova odbila ponuđeni posao

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je ponudu generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da radi u svjetskoj organizaciji.

Kabinet Merkelove je saopštio, kako prenose njemački mediji, da je prošle nedjelje razgovarala telefonom sa Guteresom i da se zahvalila na ponudi, ali i da mu je rekla da ne može da je prihvati.

Prema medijima, ponuđeni posao bio bi interesanatn za nju pošto je suvereno “vladala” međunarodnom političkom scenom i dalje uživa veliki ugled, ali je posao odbila jer želi da uživa u penzionerskim danima.

Mediji podsjećaju da je Merkelova tokom posljednjeg putovanja u Vašington najavila da neće žuriti sa preuzimanjem novih zadataka.

Generalni sekretar UN ponudio je Merkelovoj da bude dio visokog savetničkog tima u svjetskoj organizaciji.

Agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u UN, kako prenose njemački mediji, ponudio je Merkelovoj predsjedavanje tijelom o globalnim javnim dobrima, koja potencijalno treba da koriste svim građanima svijeta.

Guteres je ponudu Merkelovoj uputio pismom.

Tijelo o globalnim javnim dobrima je Guteresov projekat koji je dio reforme UN.

U svom izvještaju o reformi UN prošle godine, on je najavio da će pozvati bivše šefove država i vlada da uspostave globalnu listu javnih dobara, i druge oblasti od zajedničkog interesa gdje je potrebno poboljšati upravljanje.