Messi odigrao 2397 minuta u 27 utakmica

Da statistika ne otkriva sve, ali govori dovoljno da bismo mogli zaključiti o čemu se radi pokazuje slučaj omalenog Argentinca Lionela Messija, nogometaša Barcelone.

Od 2. jula ove godine, Messi je započeo sve službene susrete svog kluba Barcelone i argentinske reprezentacije. Od tog 2. jula, Argentinac je svega 63 minute proveo sjedeći na klupi, te je već dosada skupio više od polovice minutaže koju je inače imao u proteklim sezonama pod vodstvom Josepa Guardiole.

Od početka Copa Americe ovog ljeta Argentinac je sakupio 2397 igračkih minuta i to u svega 27 odigranih utakmica. U usporedbi s čovjekom s kojim ga se najčešće porede, Cristianom Ronaldom, Messi je sudjelovao u šest utakmica više i odradio 384 minute više od Portugalca.

Otkako je stigao u klub 1997. godine, Argentinac je imao samo jednu “ozbiljniju” povredu i to prošle sezone, nakon što je na njegov desni gležanj nasrnuo češki nogometaš Ujfaluši. Taj start udaljio ga je svega osam dana s travnjaka. Nevjerojatna je činjenica da i nakon toliko sezona, utakmica, minuta nije došlo do zamora materijala. Štaviše, ovo je sezona u kojoj je igrao najviše minuta do ovog doba godine.

U ovoj sezoni Messi je upisao 1017 minuta u Primeri (12 utakmica), 180 minuta u španskom superkupu (dvije utakmice), 90 u evropskom superkupu, 360 u Ligi prvaka kao i na Copa Americi (četiri utakmice), te 360 minuta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine (četiri utakmice).

Što se minutaže po sezonama tiče, Messi je 2008/2009 upisao 4518 minuta u 59 utakmica. Sezonu nakon toga ubilježio je 4555 minuta u 58 susreta. Prošle sezone odigrao je 4032 minute u 55 utakmica, a ove je sezone omaleni čarobnjak iz Rosarija upisao već 2397 minuta u 27 susreta. Velike zasluge za takvu fizičku spremu idu njegovom kondicionom treneru i fizioterapeutu, Juanjo Brauu, koji se osim za njega brine i za sve ostale igrače trenutno najboljeg kluba na svijetu – Barcelone.

(VisokoIN/Totalsport)