Meta najavila opcije koje bi trebale poboljšati iskustvo korištenja Instagrama

Instagram je prošle sedmice najavio nove opcije koje bi trebale omogućiti bolje upravljanje sadržajem koji se prikazuje korisnicima i omogućiti utišavanje obavijesti.

Prva promjena je, kako se razumije, nastala zbog pritiska na platformu zbog načina na koji mreža utiče na tinejdžere, što je otkriveno zahvaljujući zviždaču i bivšoj uposlenici kompanije Frances Haugen.

Sakrivanje objava

Ova opcija će omogućiti korisnicima da sakriju sve objave s određenim terminima koje ne žele da im se prikazuju – na primjer, one koje sadrže pojmove “dijeta”, “gubitak težine” i slično. Osim stida vlastitog izgleda (koji pogoršava psihičko stanje mladih), takvi postovi mogu sadržati i savjete koji ugrožavaju zdravlje.

Kako je pokazao Haugen izvještaj, čak dvije trećine tinejdžerki koje se ne osjećaju ugodno u svom tijelu osjećaju se još gore nakon korištenja Instagrama, a neke od njih čak imaju i samoubilačke misli.

Roditeljski nadzor

Još 2021. godine kompanija je uvela roditeljski nadzor za ovu platformu, a omogućila je i filtriranje privatnih poruka sa listom potencijalno opasnog sadržaja. Sada je ta opcija proširena i na sam feed, a korisnicima se neće prikazivati ​​sadržaj koji im se iz određenog razloga ne sviđa ili može biti opasan za njih.

Druga opcija je tzv “tihi način rada”, odnosno tihi način rada , čijom aktivacijom će se onemogućiti prikaz obavještenja sa Instagrama, kao i privatnih poruka, a pošiljalac poruke će dobiti automatsko obavještenje o aktiviranom tihom načinu rada.

Sam Instagram će slati obavještenja korisnicima koji provode previše vremena unutar aplikacije da je vrijeme da utišaju Instagram, fokusirajući se uglavnom na tinejdžere.