Milanović opet u centru skandala: Finski ministar zvao Radmana

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je, po svemu sudeći, izazvao još jedan diplomatski skandal. Podsjetimo, Milanović je danas sugerirao da bi Hrvatska trebala blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH.

Finski ministar zvao hrvatskog šefa diplomacije, sutra će to napraviti i švedska ministrica Visoki dužnosnici Finske i Švedske bijesni su zbog te izjave.
Danas je tako finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto nazvao svog hrvatskog kolegu Gordana Grlića Radmana te izrazio svoju zabrinutost, a isto je za sutra najavila i švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde, neslužbeno doznaje Index.

Milanović je, podsjetimo, novinarima danas rekao da se o ulasku Finske i Švedske u NATO može razgovarati, ali da smatra to “vrlo opasnom avanturom”. Predsjednik je rekao da formalno o ulasku tih zemalja u NATO ne može odlučiti sam, ali da smatra to “vrlo opasnim šarlatanstvom”.

“Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka pikaju bijesnog medvjeda penkalom u oko. Ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi, Nijemci, ako mogu i hoće, ne natjeraju Sarajlije i Bakira Izetbegovića da promijene izborni zakon u idućih pola godine i ne daju Hrvatima temeljna prava, sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO”, rekao je hrvatski predsjednik.