Miličević: Izlaz iz problema za SDA i SNSD uvijek je stvaranje krize

Gost prvog ovosedmičnog izdanja Rezimea bio je Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

Na početku, kaže da se zajedničkim stavom Predsjedništva SDS-a odazvao prethodnom sastanku Milorada Dodika.

Odgovorna partija
“Bili smo vrlo nacionalno odgovorna politička partija, jer to SDS i jeste, da se odazovemo po krupnom nacionalnom pitanju koje je inicirano izjavom koju su potpisale bošnjačke političke partije na temu državne imovine BiH.

Ozbiljna je tema, veliko pitanje i mislim da svi odgovorni političari u RS su imali obavezu da se izjasne po tom pitanju. SDS je tu napravio nešto što se godinama nije desilo, da se odazove na takav jedan sastanak, da prosto kaže jasno i glasno svoje stavove.

Kao v.d. predsjednika SDS-a sam bio u prilici da Miloradu Dodiku kažem, bukvalno u lice, sve ono što mislim o stanju u RS-u. Da to isto kažem poslije na pres-konferenciji. I glavni motiv je bio to.

Izjava koja je bila pripremljena na tom sastanku je bila potrebna da se o njoj diskutuje i da se potpiše.

To je izjava koja ima nekih 15 strana. Vrlo bi bilo neozbiljno da se na neko brzo čitanje uopće odnese odluka o potpisianje takve izjave.

Danas je bila sjednica Predsjedništva SDS-a. Zaista smo detaljno analizirali izjavu koja nam je bila ponuđena, koja ima 21 tačku od kojih se samo jedna odnosi na temu. A tema je državna imovina.

Čak i ta jedna tačka državnu imovinu pominje samo u smislu teritorije RS naspram teritorije Federacije BiH, odnosno distrikta Brčko. Sve druge tačke su govorile o svim mogućim drugim temama.

Politički pamflet
Dakle, radi se o jednom klasičnom političkom pamfletu koji ustvari očigledno nema namjeru da se bavi ozbiljnom političkom temom kao što je državna imovina.

Zbog toga je SDS dobio jednoglasnu odluku da se ja kao v.d. predjsednika ne pojavim na današnjem sastanku. Taj dokument prvo ne govori o temi. To je dokument koji je u realnom vremenu i prostoru i životu neostvariv. Nije ga moguće realizovati. Radi se o dokumentu koji nije bilo moguće ispraviti, korigovati i ponuditi neki drugi dokument”,. kaže Miličević.

Naglašava da je jasan stav SDS-a da neće potpisati ovakvu izjavu:

“Drugi stav – uvijek ćemo biti nacionalno odgovorna partija i o svim važnim temama o interesu RS-a i BiH ćemo se pojaviti na bilo kom sastanku za koji procijenimo da govori o ozbiljnim političkim temama.”

Ističe da se ponovo pokreće tema državne imovine i reciklira priča o kojoj smo do sada čuli mnogo toga.

“Postoje čak i sumnje da se možda radi o tome da dokument bošnjačkih političkih lidera nije slučajno došao u ovom trenutku.

Zajednički interes
Oni su okupili oko jednog zajedničkog interesa i zajedničke teme što je u redu, ali zašto je to došlo baš sada? Čuo sam čak jednu izjavu zašto to ne bismo tumačili i možda kao naručenu priču u dogovoru između starih partnera, SNSD-a i SDA, da bi se skrenula pažnja sa krupnih životnih pitanja.

A krupno životno pitanje je finansijsko stanje Republike Srpske. Svi znamo da na naplatu dolazi milijardu i sto i nešto miliona duga koji treba da bude plaćen”, ističe on.

Miličević navodi da je SDA-u i SNSD-u izlaz iz problema uvijek stvaranje krize:

“I to stvaranje krize po krupnim, nacionalnim, političkim temama. Zato što nemaju pravi put za rješenje osnovnih tema. Ne treba zanemariti da su oko formiranja Vijeća ministara i vlasti na nivou BiH se vrlo lako dogovorili.”

Na pitanje kako SDS vidi državnu imovinu odgovara:

“Ja bih bio sretan da živim u zemlji, a nažalost to nije tako, u kojoj stručna javnost može dati pravna tumačenja svih dokumenata koji su donoseni od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pravno stručno mišljenje je nešto što nam treba. Mogu tumačiti da je Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano da sve ono što je nastalo secesijom bivše države može da se tumači kao državna imovina, a da institucije BiH sve što one treba da koriste za svoje funkcionisanje može da se tumači kao državna imovina.

Ali sve ono što je opšte dobro u javnoj upotrebi, a na šta se i daju koncesije, treba da bude nešto što je u vlasništvu entiteta”.