Miličević potvrdio: SDS-u ugašen račun zbog sankcija, ugroženo funkcionisanje stranke

Račun Srpske demokratske stranke (SDS) preko kojeg je ova partija funkcionirala zbog američkih sankcija je danas ugašen.

Time je njeno finansiranje dovedeno pod znak pitanja, a više od 30 zaposlenih ostaje bez svojih zakonito zarađenih plaća, potvrdio je predsjednik SDS-a Milan Miličević.

“Sve je urađeno kroz skraćenu proceduru, što je po nema nezakonito. Mi smo već pokrenuli formalno pravno sve one radnje koje treba da pokrenemo, prema Agenciji za bankarstvo, kao i ombdusmanu”, rekao je Miličević.

On je istakao da više 30 radnika u SDS radi u općinskim odborima, od tehničkih sekretara do dijela ljudi koji rade u sekretarijatu u Banjoj Luci.

“U ovom momentu, formalno pravno oni ne mogu da prime plaću bez računa firme. Međutim, stranka mora voditi računa o svojim ljudima i mi ćemo, do momenta otvaranja računa, omogućiti im da normalno žive.

Oni neće ostati nezbrinuti, sve do momenta kada ponovo budemo imali aktivan račun”, rekao je Milićević.

Kako on dodaje, finansijski, partija će ubuduće veoma teško funkcionirati, jer su tokovi novca obustavljeni.

“Zatvaranje računa ne ugrožava političko djelovanje i pojavljivanje na izborima, ali nam svakako otežava rad”, rekao je Miličević.

Razlog gašenja računa SDS su sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, SDS je jedina politička partija koja se nalazi na crnoj listi američke Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC), prenosi RTRS.