MILORAD DODIK: SREO SAM SE S NOVALIĆEM, NEPRAVEDNO JE OSUĐEN

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je u razgovoru za Klix.ba da je siguran da će Bosna i Hercegovina dobiti pregovarački status s EU 21. marta.

Dodao je da ne vjeruje da će odmah dobiti datum početka pregovora, ali je uvjeren da će dobiti pregovarački status.

Također se osvrnuo na pitanje lokacije Apelacionog odjeljenja Suda BiH, gdje se razilazi u mišljenjima s partnerima iz Federacije BiH.

Dodik je komentirao i mogućnost tehničkih izmjena Izbornog zakona koje bi mogao nametnuti visoki predstavnik, nazvavši to neprihvatljivim te upozorio na moguće posljedice po evropski put BiH.

“Na temelju mnogih kontakata koje imam. Svi su voljni da nam izađu ususret. Pored činjenice da postoji 14 prioriteta odvojili su tri važna zakona. Nisu naglasili koji i mi smo napravili neke pomake. Tako da sam ja s potpunim pravom to zaključio Spreman sam da se opkladim da je BiH dobila pregovarački status. Ne vjerujem da ćemo odmah dobiti datum početka pregovora, ali sam siguran da ćemo dobiti pregovarački status”, kazao je Dodik.

Također je spomenuo plan Republike Srpske da, ako se ne postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona, provodi izbore putem entitetske izborne komisije, bez poštovanja odluka Centralne izborne komisije (CIK).

Što se tiče odnosa s funkcionerima Stranke demokratske akcije (SDA) i bivšim premijerom FBiH Fadilom Novalićem, Dodik je izjavio da se sastao s Novalićem te da smatra da je on nepravedno osuđen, te da bez potrebe sjedi u zatvoru.

“Ja sam se sreo s Novalićem i razgovarali smo. Prije možda jedno mjesec-dva. Ja mislim da je čovjek nepravedno presuđen. Mislim da bez potrebe sjedi u zatvoru. To je moje mišljenje i ja mislim da imam pravo na njega”, naveo je Dodik.

Dodik je iznio svoje stajalište o odnosima unutar koalicije na državnom nivou i komentirao svoje ranije izjave.

Na pitanje o svom sinu Igoru, Dodik je izrazio ponos, rekavši da je jako ponosan na sina, koji, prema njegovim riječima, nije imao priliku biti loš.

“Ponosan sam i na sina i na kćerku”, zaključio je Dodik u razgovoru.