Misterija pisma kraljice Elizabete koje će biti otvoreno tek 2085. godine

Posebno pismo koje je napisala pokojna britanska kraljica Elizabeta II leži skriveno u trezoru u Australiji i ne može da se otvori još 63 godine.

Bilješka Njenog Veličanstva je napisana za stanovnike Sydneya i tajno se čuva u jednoj od zgrada Kraljice Viktorije.

Pismo se nalazi u zgradi već skoro 36 godina. Kraljica je napisala poruku u novembru 1986. u državnoj posjeti Australiji.

Čak ni kraljičino lično osoblje ne zna šta je piše u poruci, osim strogih uputstava na prednjoj strani, u kojima je naglašeno kada treba da bude otvorena.

“Pozdrav. Na pogodan dan koji ćete izabrati 2085. godine nove ere, molim vas da otvorite ovu kovertu i prenesite građanima Sydneya moju poruku”, glasi uputstvo.

Britanska monarhija ostaje na čelu države u Australiji, a kralja Charlesa u zemlji predstavlja David Hurley, generalni guverner zemlje.

Pokojna kraljica kao vladarka države mogla je da bude ukinuta 1999. godine, kada je u zemlji održan referendum o republičkom uređenju. Glasači su se odlučili protiv promjene, sa 54 posto stanovništva koje je izjavilo da bi voljelo da kraljica ostane na čelu njihove države.

Njeno Veličanstvo je posjetilo Australiju 16 puta dok je bila na prijestolu, a prva posjeta dogodila se 1954. godine, samo dvije godine nakon što je postala kraljica – nakon smrti njenog oca, kralja Georgea.

Kada je kraljica prvi put posjetila zemlju 1954. godine, bila je prvi vladajući monarh koji je kročio na australsko tlo.

Princ William i Kate Middleton, sada princ i princeza od Walesa, također su trebali otputovati u Australiju 2020. godine, ali je to otkazano zbog pandemije koronavirusa.