MLADI POZDRAVLJAJU ODLUKU SKUPŠTINE KS O ISPLATI OBEĆANIH SUBVENCIJA

Mladi pozdravljaju odluku Skupštine KS: Vrijeme je za isplatu obećanih subvencija

Grupa mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja pozdravlja odluku Skupštine Kantona Sarajevo da podrži inicijativu zastupnice Admele Hodžić i zastupnika Aljoše Čampare. Inicijativa traži isplatu razlike subvencije do 10.000 KM.

“Kao mladi ljudi nadamo se i vjerujemo da će ova odluka Skupštine biti završni korak ka rješavanju ovog pitanja. Nakon više od šest mjeseci, smatramo da je krajnje vrijeme da nam bude isplaćen obećani iznos subvencije. Posebno nas raduje da ovo pitanje nije zaboravljeno iako je prošlo mnogo vremena otkako smo protestima i javnim istupima izrazili svoje nezadovoljstvo,” poručili su iz neformalne grupe mladih koji su prošli na konkursu za subvenciju.

Iz grupe ističu da su nakon obećanja premijera Nihada Uka o većem iznosu subvencije, koji nije ispunjen zbog nedostatka sredstava, mladi osjetili prevarenost. Zahvaljuju zastupnicima na inicijativi i traže hitnu realizaciju usvojene inicijative.

“Nadamo se da će ovo biti brzo realizirano jer su nam, kao i sebi, uskratili mnogo vremena,” dodaju iz grupe. Oni također ističu važnost pomoći mladim ljudima da ostanu u zemlji, naglašavajući da su među njima djeca šehida, poginulih boraca, samohrane majke i djeca bez roditelja.

Na kraju, mladi vjeruju da se loša odluka može ispraviti na radost svih, te skinuti teret sa članova Vlade.

Podsjetimo, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su podržali inicijativu kojom se nalaže Vladi KS da izdvoji blizu 5,5 miliona KM za isplatu razlike iznosa pojedinačne subvencije u visini od 10.000 KM za rješavanje stambenog pitanja mladih iz 2023. godine. Za inicijativu je glasalo 22 zastupnika, dok su četiri bila suzdržana.