Mladić iz Kragujevca imao koronu u decembru, ponovo se zarazio u februaru

Mlađem muškarcu iz Kragujevca za samo dva mjeseca dva puta je potvrđen korona virus, saznaje Nova.rs u kragujevačkoj COVID ambulanti. Njemu je prvi put virus otkriven u decembru prošle godine, a jučer se ponovo javio u ambulantu sa istim simptomima. Zabrinjavajuće je što to nije jedini slučaj. Prije nekoliko dana, također mlađem muškarcu, koji je bio pozitivan u novembru, ponovo je otkriven virus. Epidemiolozi kažu da nije u pitanju novi soj, već da je riječ o oslabljenom imunitetu.

Simptomi i klinička slika kod dvojice mlađih Kragujevčana koji su po drugi put zaraženi virusom se razlikuje, tako da ljekari ne mogu da preciziraju da li postoji obrazac po kome se ponavlja virus.

Šefica COVID ambulante dr. Sanja Kojić objasnila je da je pacijent iz decembra sada dobio apsolutno iste simpotome kao i prvog puta, dok je pacijent iz novembra prvi put imao, kako je istakla, asimptomatski oblik, a sada težu kliničku sliku.

“Pacijent koji nam se jučer javio, sam je prepoznao potpuno iste simptome koje je imao i u decembru. Dobio je istu temperaturu, jaku glavobolju, bolove u kostima i mišićima. Virus mu je ponovo potvrđen, a za sada ne možemo da predvidimo kako će se dalje razvijati njegovo stanje, jer je tek započeo sa liječenjem”, rekla je dr. Kojić.

Za pacijenta iz novembra, kaže da je kod njega drugo zaražavanje virusom dovelo do teže kliničke slike, ali da nema većih komplikacija.

Pojava da osobe koje su jednom imale virus ponovo dobiju infekciju, nameće pitanje da li je virus mutirao i da li su se i na našim prostorima pojavili novi sojevi.

Međutim, za kragujevačkog epidemiologa Predraga Delića, ponavljanje infekcije nije iznenađenje. On pojašnjava da je imunitet nakon preležane bolesti relativna stvar i da nije rijetkost da neke osobe dobiju virus dva puta.