MNOGI U PROBLEMU: NEMA OBRAZACA ZA RODNE LISTOVE U BIH

Građani Bosne i Hercegovine suočavaju se s različitim nestašicama, a posljednjih godina, osim nedostatka različitih artikala, primjećuje se i nestašica službenih dokumenata.

Problemi s nedostatkom obrazaca za izvode iz matičnih knjiga rođenih postali su učestali u velikom broju gradova i općina na području Federacije BiH.

Grad Mostar je prošlog ljeta obavijestio korisnike usluga Centra za usluge građanima o pri kraju zaliha izvoda iz matične knjige rođenih, što je stvorilo probleme prilikom upisa u škole i na fakultete. Slični problemi s izdavanjem rodnih listova i potvrda o državljanstvu zabilježeni su i u drugim općinama i gradovima. Iako je situacija privremeno riješena, ponovni nedostatak obrazaca aktualan je i sada.

Građani su suočeni s poteškoćama pri pribavljanju službenih dokumenata, što otežava obavljanje različitih administrativnih postupaka.

Ovi problemi s nedostatkom obrazaca za službene dokumente nisu novost građanima Bosne i Hercegovine. Već 2021. godine suočili su se s nedostatkom različitih obrazaca, poput potvrda o vlasništvu vozila i potvrda o registraciji vozila, što je otežalo registraciju vozila u određenom razdoblju.