Mobiteli pa i četkice prenose brojne bolesti

Zbog tuđih hemijskih olovki ili četki za kosu lako se zaraziti E. coli, prehladom, pa čak i hepatitisom, a daljinski upravljač je česta meta raznih bakterija i virusa.

Iako su nužne u trgovinama, kolica i košare puni su mikroba, a na njih 80 posto nalazi se E. coli, pokazalo je američko istraživanje. No na njima se nalaze i bakterije koje izazivaju gripu, prehladu i dijareju. Kako biste izbjegli moguće zaraze, dezinficirajte ručke i sjedalo za djecu ili obavezno operite ruke prije i poslije kupnje.

A pripazite i kad sljedeći put budete podizali novac na bankomatu jer su tipkovnice i zasloni na dodir prepuni bakterija. Osim E. coli, na njima se nalazi i bakterija otporna na antibiotike MRSA. Ta bakterija izaziva ozbiljne infekcije na koži, a ponekad može voditi i smrti. Spriječite zaraze dezinficiranjem površina koje dirate te redovnim pranjem ruku. Pokazalo se i da vanjski bankomati sadrže manje bakterija.

A prenoćite li, primjerice, kod prijatelja ili partnera, ni u kojem slučaju ne upotrebljavajte njihove četkice za zube jer možete “zaraditi” prehladu, gripu, neku od dišnih bolesti, pa čak i hepatitis B. Kad smo već kod dijeljenja, nije dobro posuđivati ni tuđe četke za kosu jer su i na njima pronađeni bakterija MRSA te drugi mikrobi.

Isto tako, strogo je zabranjeno korištenje tuđih britvica. Čak i ako se ne to ne vidi, zbog posjeklina izazvanih britvicama krvlju se mogu prenijeti opasne bolesti poput hepatitisa B.

Ženski mobiteli su prljaviji

Uz brojne bezopasne bakterije na mobitelima se mogu naći opasne E. coli, bakterija MRSA te virusi gripe. Ženski su mobiteli prljaviji od muških zbog bakterija iz šminke, pa ih treba čistiti dezinfekcijskim maramicama te prati ruke.

Nosite svoju hemijsku olovku

Ne bi smjeli posuđivati ni hemijske olovke jer ih većina stavlja u usta, a tako možete prenijeti respiratorne viruse ili infekcije usta. Ako ih već posuđujete, dezinficirajte ih i obrišite. Na osobnim hemijskama nađeno je više mikroba nego na onima koje stoje na šalterima.

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com