Molba za pomilovanje i znakovita solidarnost Milorada Dodika sa osuđenikom Novalićem

Sudbina osuđenog bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića sad je u rukama članova Predsjedništva BiH.

Naime, nakon što je Raport prvi objavio informaciju da je Novalić putem svojih advokata podnio zahtjev za pomilovanje, iz Ministarstva pravde BiH jučer su to za naš portal zvanično potvrdili iz ove institucije.

U međuvremenu Novalić je zatražio i odgodu izdražavanja zatvorske kazne od Suda BiH, što mu je prvobitno odbijeno, nakon čega je uputio i žalbu. A odluka bi mogla biti danas donesena.

A, Raport donosi nove detalje o njegovom zahtjevu za pomilovanje kao i moguće scenarije koji bi mogli uslijediti.

Kako nam je jučer rečeno iz Ministarstva pravde BiH zahtjev je upućen Komisiji koja sastavlja mišljenje koje će potom biti proslijeđeno Predsjedništvu BiH.

Prema saznanjima Raporta, Sud BiH je već dao negativno mišljenje na zahtjev Novalića i to obrazloženje je na više od 30 stranica, dok zahtjev Novalića koji su sastavljali advokati ima više od 100 stranica.

Ono što je zabrinjavajuće jesu nezvanične informacije da Komisija za pomilovanja Ministarstva pravde BiH priprema pozitivno mišljenje. A, ono bi moglo biti ‘alibi’ za članove Predsjedništva BiH da pomilovanje čak i usvoje.

I to nije nemoguće, posebno nakon jučerašnje izjave Milorada Dodika za portal Klix.

Naime Dodik je izjavio kako smatra da je Novalić nepravedno osuđen u aferi Respiratori te da je čak s njim razgovarao o tome na sastanku o kojem javnost očito nije bila obaviještena.

Zanimljivo je da je Novalić, prema informacijama Raporta, imao sastanak i sa Dodikovom produženom rukom u Predsjedništvu BiH Željkom Cvijanović koja bi na kraju i trebala odlučivati o njegovom pomilovanju.

Sve to ukazuje da Novalić ustvari od Dodika i Cvijanović traži da ga podrže, a pitanje je kako tu uslugu misli vratiti.

Što se tiče Željka Komšića, on je svoj stav – koje se ne razlikuje od Dodikovog – iznio nešto ranije kazavši kako je cijeli proces u aferi Respiratori bio nakaradan te da on misli da su nevini ljudi poslani u zatvor. Komšić se držao ‘izdvojenog mišljenja’ kompromitiranog sudije Suda BiH Branka Perića.

To govori da bi Novalić mogao imati dva glasa za svoje pomilovanje u Predsjedništvu BiH.

Zanimljivo je da nezvanične informacije iz krugova SDA govore da su u operaciju pomilovanja Novalića uključeni i pojedini biznismeni (prijatelji Novalića) koji nude ogromne novce za pozitivnu odluku, ali i za propagandnu mašineriju koja bi cijelu priču predstavila kao ‘pobjedu pravde’.

U svemu ostaje pitanje kako će se postaviti treći član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Krugovi oko Novalića se nadaju da bi utjecaj na Bećirovića mogao izvršiti reis-l-ulema Husein ef. Kavazović.

On također smatra da je Novalić nepravedno osuđen na četiri godine zatvora za kriminalnu nabavku neupotrebljivih respiratora, a poznato je da ima ogroman utjecaj na Bećirovića koji preko reisa pokušava da se dodvori biračkom tijelu koje ide uz Islamsku zajednicu BiH.

Ukoliko bi Bećirović popustio takvom zahtjevu, on bi sigurno u historiji ostao upamćen kao član Predsjedništva BiH koji je legalizirao kriminal i faktički poništio pravnu državu degradirajući odluke Suda BiH.

No, i u slučaju da Bećirović glasa protiv pomilovanja i povuče pitanje vitalnog nacionalnog interesa, to neće puno pomoći. Naime, o njegovom zahtjevu za vitalni nacionalni interes odlučuje Dom naroda FBiH odnosno 2/3 Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH. Poznato je da SDA tu ima sumnjivo sklopljenu većinu jer su brojne delegate ‘pokrali’ nakon održanih Općih izbora.

Do donošenja konačne odluke Predsjedništva BiH, Novalić i njegovi advokati pokušat će sigurno odugovlačiti njegov odlazak u zatvor na sve moguće načine