“Molio sam da nam se obrati bilo ko iz vlasti i samo kaže šta nas čeka na zimu”

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za BUKU Saša Magazinović je komentarisao činjenicu da više od 6 mjeseci od usvajanja, nema ništa od ukidanja akciza, te da li još ima šansi da zakon stupi na snagu.

On, kao predlagač zakon o ukidanju akciza, je rekao da će vjerovatno iduće sedmice biti održana sjednica Komisije za usaglašavanje teksta budući da su dva doma u različitim tekstovima usvojili zakon. Predstavnički dom usvojio je ukidanje akciza na šest mjeseci uz mogućnost produženja na tri mjeseca, Dom naroda je usvojio zakon s tim da su SNSD i HDZ uspjeli usvojiti amandman da gorivo pojeftini na samo 30 dana.

S obzirom da su dva doma usvojili zakn u različitom tekstu, jedni na devet mjeseci, drugi na samo 30 dana, oformljena je komisija koja treba usaglasiti tekst.

” Ono što je moj lični stav a ja sam ga testirao na oko 500 korisnika društvenih mreža, 95% njih kaže da se to treba usvojiti na 6 odnosno 9 mjesci ili da se ne usvoji nikako. Ova odluka od 30 dana je zapravo usvajanje zakona koji neće dati nikakav efekat jer dok zakon stupi na snagu, dok se usvoje podzakonski akti, dok se to počne provoditi, to je već prošlo.Treba se zalagati na Komisiji da se usvoji inicijalni tekst koji smo usvojili još u martu u Predstavničkom domu. Mi smo dakle čekali šest mjeseci da Dom naroda da neki svoj stav što je zapravo najbokja ilustracija otuđenosti politike od stvarnosti. Danas su cijene mnogo više nego kada smo mi usvojili u martu ukidanje akciza” rekao je za BUKU Magazinović

Ako se to ne desi je li ovo najbolji primjer kako vlasti Bosne i Hercegovine nisu ništa učinile da zaštite svoje građane u godini kada je inflacija duplo veća u odnosu na zemlje EU?

Mi definitivno smo zemlja u kojoj vlast ne predlaže nikakve mjere. Mjere o ukidanju akciza je predložila opozicija, diferencirana stopa PDV-a, niži PDV na osnovne životne namirnice je prijedlog opozicije. U vrijeme korone, sjednice na tu temu, pitanja oko nabavki vakcina isto opozicija. Ja sam na zadnjoj sjednici molio da se bilo ko iz vlasti obrati dva minuta i samo da nam kaže šta nas čeka na zimu budući da svi evropski lideri najavljuju tešku zimu, mogućnost nestašice energenata, hrane. Ovdje se vlast pravi kao da to ne postoji. Definitivno u ovom dijelu Evrope imamo najgoru vlast koja je potpuno otuđena od građana, i njin ne interesuju potrebe građana.

Već ste to spomenuli, ali generalno kako onda ocjenjujete prethodne četiri godine, da li je iko išta uradio da se život građana u ovoj zemlji popravi?

Ako stavimo na stranu politička uvjerenja ljudi, da je najlošija opcija kad loši ljudi obnašaju važne funkcije i kada oni svakodnevno demonstriraju svoju bezosjećajnost koliko su zapravo loši ljudi. Jer ovaj mandat je obilježila potpuna nebriga za potrebe građana, potpuna nebriga za zdravlje građana. Podsjetiću vas, legalizacija kanabisa u medicinske svrhe je pitanje kome se niko ne protivi zvanično a ope tnije privedeno kraju. Pristupanje BiH Eurotransplantu čeka više od deset godina a za ljude u stanju potrebe to znači život ili smrt. I kako drugačije sve zajedno okarakterisati ljude koji obnašaju te funkcije nego kao loše ljude prije svega.